Drömmen om ökenströmmen dog

2014-10-14 15:03  
De flesta stora aktörer i ökenströmprojektet Desertec har nu lämnat projektet. Foto: Desertec

Inte mycket återstår av det forna megaprojektet Desertec sedan de flesta aktörer nu hoppat av.

I två dagar träffades de återstående deltagarna i det en gång så haussade energiprojektet Desertec, som gick ut på att alstra elström i länderna söder om Medelhavet och leda den med hvdc-kablar till förbrukarna i Europa.

Nu står det klart att endast tre större aktörer blir kvar: kinesiska statliga elnätsbolaget SGCC, Saudiska Acwa Power och tyska energiföretaget RWE.

Det länge drivande företaget, återförsäkringsjätten Münchener Rück, liksom ABB och Deutsche Bank har hoppat av. Redan tidigare lämnade storföretag som Siemens, Bosch, Eon och Bilfinger, liksom stiftelsen som givit projektet sitt namn, Desertec-Stiftung.

Idén föddes i Rom-klubben och vid starten 2009 talades det om investeringar i storleksordningen 400 miljarder euro.

Flera faktorer ligger bakom att projektet misslyckades.

* Den arabiska våren är en - regimerna som deltog i uppgörelsen och blev affärspartner, finns många gånger inte kvar.

* Fukushimahaveriet som ändrade synen på Tysklands framtida energiförsörjning så att de förnybara energiprojekten har fått huvudrollen i landets inhemska elproduktion.

* Satsningen på dyrbar termisk solenergi, när priserna nu sjunker på fotovoltaisk elproduktion.

* Dessutom ett vikande intresse för megaprojektet i producentländerna där man anser att de stora europeiska aktörerna har haft en kolonial attityd till sina partner i de nordafrikanska staterna.

Vad som nu återstår kan liknas vid en smärre energikonsultfirma för lokal energiproduktion kring några anläggningar som hunnit byggas, rapporterar Reuters.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt