Energi

Dramatisk ökning av verkningsgrad hos solceller

Tandemceller av kisel och något annat billigt, fotovoltaiskt material är ett kostnadseffektivt sätt att åstadkomma solceller med högre verkningsgrad, hävdar forskare. Foto: TT

Genom att bygga tandemceller av perovskiter och vanliga kiselsolceller, kan man dramatiskt öka solcellens verkningsgrad. Det hävdar forskare vid Stanford University i USA.

Publicerad

De högkvalitativa kiselsolcellernas verkningsgrad har legat runt 25 procent de senaste 15 åren. Därför har forskare vid Stanford University sökt efter metoder att tillverka solpaneler med högre verkningsgrad, och de menar att tandemceller av kisel och något annat, billigt, fotovoltaiskt material är ett kostnadseffektivt sätt att åstadkomma detta.

- Man sätter bara en solcell ovanpå en annan och får högre verkningsgrad än de kunnat åstadkomma var för sig. Ur kommersiell synpunkt är det vettigt att använda kisel till den undre cellen. Hittills har vi inte haft något bra material till den övre cellen, men sedan dök perovskiter upp, säger Michael McGehee, professor i materialvetenskap vid Stanford University, till publikationen Energy & Environmental Science.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här