Drakbåt på jungfrufärd har vindkraft i lasten

2007-11-27 14:21  

Med ett drakliknande segel ska ett dieseldrivet fraktfartyg halvera bränsleåtgången. Jungfrufärden över Atlanten är planerad till december. Och lastrummet är fullt av vindkraft.

Framåt jul stävar det 140 meter långa fraktfartyget Beluga ut från hamnen i Esbjerg i Danmark. Målet är Houston i USA. Men ekipaget kommer inte att likna något annat som korsat Atlanten. På tre hundra meters höjd över havet kommer en flygskärmsliknande drake, stor som en fotbollsplan, driva fram fartyget, skriver Network World.

Projektet är ett samarbete mellan det tyska rederiet Beluga och draktillverkaren Skysails.

Enligt ett pressmeddelande kan bränslekostnaden för ett dieseldrivet fartyg sänkas med upp till 50 procent med den nya segeltekniken.

Fördelen med att ha en drake på hög höjd är att vindstyrkan där kan vara nästan dubbelt så stor som vid havsytan.

För att styra draken används ett autopilotliknande system som mäter vindar och positionerar draken för optimal prestanda.

Seglingsrutterna kommer även att läggas upp utifrån väderprognoser som ska visa bästa vindförhållanden.

Tidigare har systemet testats på det mindre fartyget MS Beaufort som mäter 55 meter. Då användes ett draksegel med ytan 160 kvadratmeter.

Förhoppningarna inom Skysails är att kunna utrusta över tusen fartyg med drakdrift inom åtta år.

Tekniken har även använts på mindre nöjesbåtar med system från företaget Kiteship.

Nackdelarna med den nya seglingstekniken är att den inte fungerar med förliga vindar och kräver specialutbildad personal.

Premiärlasten för Beluga, när fartyget stävar över Atlanten framåt jul, ser ut att vara noga uttänkt. I lastrummet finns danska vindkraftverk, skriver Network World.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt