Domstolsbeslut: Vattenfall kan stämma staten

2016-12-06 12:39  
Vattenfall är delägare i tyska kärnkraftverket Krümmel. Foto: Vattenfall

Vattenfall har rätt att resa ”rimliga” ersättningskrav mot den tyska staten för beslutet att avveckla tysk kärnkraft i förtid. Men domen i Tysklands högsta författningsdomstol anger ingen siffra.

Författningsdomstolen i Karlsruhe slår i sin dom fast att Vattenfall, RWE och Eon har rätt att kräva den tyska staten på ersättning för beslutet att snabba på kärnkraftsavvecklingen i landet. Beslutet om att ändra den tyska kärnkraftspolitiken kom efter kärnkraftolyckan i Fukushima i Japan 2011.

Beslutet inkräktar på Vattenfalls och andra kärnkraftsoperatörers rättigheter, enligt domstolen. Förutom uteblivna intäkter kan bolagen även kräva ersättning för de investeringar som tvingats fram av avvecklingsbeslutet.

När domen blev känd steg kursen för Eons aktier med 4,2 procent på Frankfurtbörsen. Lyftet för RWE var 3,9 procent och statskontrollerade kraftbolaget ENBW steg med 7,3 procent.

Läs mer:

Läs mer: Skadestånd för kärnkraftsstopp till domstol

Enligt kraftbolagen ska beslutet ha inneburit att de tappat 1 800 terawattimmar i framtida produktion, vilket motsvarar hela Tysklands energiförsörjning under tre års tid.

Bolagen hävdar att det de råkat ut för är att likna vid expropriering, men enligt domstolen håller inte detta i strikt juridisk mening.

Den snabba omläggningen av den tyska politiken har lett till att Vattenfall nu befinner sig i flera olika rättsliga konflikter med Tyskland om kostnaderna för att avveckla kärnkraften.

Utöver fallet i författningsdomstolen driver Vattenfall också ersättningskrav på nästan 50 miljarder kronor mot den tyska staten i en skiljedomstol i Washington DC, USA. Detta ska täcka merkostnaderna för det tyska beslutet att avskaffa kärnkraften.

Vattenfall har även invänt mot ett lagförslag som innebär att bolaget ska betala cirka 17 miljarder kronor till en tysk fond för kärnavfallshantering. Vattenfall kräver ett tilläggsavtal, som ska skydda koncernen mot att framtida tyska regeringar höjer avfallsnotan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt