Domstolen skjuter upp beslut om Preems oljeraffinaderi

2019-06-10 13:04  
Vid Preems raffinaderi i Lysekil ska koldioxid avskiljas i liten skala nästa år. Foto: Preem

Mark- och miljööverdomstolen skjuter upp beslutet om prövningstillstånd för Preems utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lyskil. Beslut kommer nu först den 17 juni.

Mark- och miljödomstolen har tidigare gett Preem tillstånd till befintlig och utökad verksamhet vid Preemraff. Men tillståndet har överklagats till Mark- och miljööverdomstolen av omkring hundra privatpersoner och flera organisationer. Domstolen ska först ta ställning till om den beviljar tillstånd till en ny prövning, så kallat prövningstillstånd. Och först om det beviljas kan det bli fråga om en ny domstolsförhandling.

Läs mer: Här är företagen som släpper ut mest koldioxid

Preem vill bygga ut från att använda högst 11,4 miljoner ton råvara per år till högst 13,9 miljoner ton. Utsläppen av koldioxid kan enligt Preem komma att dubbleras, från 1,7 miljoner ton årligen till 3,4 miljoner ton. Samtidigt väntas utsläppen från raffinaderiets produkter (bensin, diesel) minska med 800.000 ton.

Mer om: Preem Raffinaderi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt