Energi

Djurliken värmer och lyser upp

Hanteringen schematiskt (klicka för större bild)

Döda kor ska värma boråsarna och tända deras lampor. Ortens kommunala energibolag ska producera fjärrvärme och el av malt slakteriavfall i Ryaverket.

Publicerad

Femton tusen ton malda djurkroppar och slakterirester ska eldas upp i Borås kraftvärmeverk varje år, enligt planerna. Men först måste Ryaverket rustas upp för cirka två miljoner kronor, bland annat med en ny mottagningsstation som kan hantera upp till 150 kubikmeter av djurbränslet ”biomal”.

Metoden har utvecklats av Konvex AB i Stenstorp med EU-pengar. Den går ut på att djuravfallet först mals och finfördelas innan det pumpas in i en fluidiserad bädd där det förbränns tillsammans med träflis, torv eller hushållsavfall. Värmevärdet från biomal uppges vara lika högt som för träflis.

Biomal-metoden kräver mindre energi än det gängse sättet att återanvända slakteriavfall. Då separeras fettet, som används i oljebrännare, från kött- och benmjölet, som bland annat används till byggmaterial.

Biomal proveldades redan 2001 i Eksjö, i efterdyningarna av galna ko-sjukan. Och 2006 byggdes en fabrik för 70 miljoner kronor i Karlskoga för att tillverka 85 000 ton biomal om året. Först klagade grannarna på stanken, men ett filter fick myndigheterna att godkänna fabriken.

Hittills har bränslet använts i Karlskoga, Uddevalla, Ängelholm, Perstorp och Nynäshamn, skriver lantbrukets affärstidning ATL. Och nu alltså även i Borås.

(Uppdaterad version)