Direktdriven snurra för lätt bris

2011-03-14 15:22  
Turbinhuset krymper när växellådan inte längre behövs. Foto: Siemens

Siemens premiärvisar ett vindkraftverk utan växellåda som är avsett för platser med svag eller medelstark vind.

SWT 2.3 - 113 är en uppföljare till en större modell på 3,0 MW som företaget lanserade förra året och nu har byggt fem exemplar av.

Det nya verket har lägre effekt och är tänkt för platser där vinden inte är så stark. Det är en direktdriven snurra vilket minskar antalet delar liksom vikten.

Med en ny generation turbinblad B55 Quantum Blades har vingspetsarna på de 55 meter långa bladen utformats så att ljudnivån som alstras sjunker till 105 dB, vilket uppges vara de tystaste på marknaden.

Ett exemplar av SWT 2.3 - 113 har just byggts i Nederländerna.

Av den större modellen som presenterades förra året har fem direktdrivna snurror byggts i Danmark och Norge. Beställningar på flera finns från USA, Tyskland och Danmark.

Senare i år planerar Siemens att lansera en ännu större modell med effekten 6 MW som ska vara särskilt lämplig för havsbaserade vindkraftanläggningar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Siemens Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt