Dioder från Nyköping utmanar lysröret

2008-11-03 10:24  
Det ser ut som ett vanligt lysrör men innanför glaset sitter vita lysdioder på rad.

Energiförbrukningen halveras och livslängden ökar dramatiskt. Snart startar produktionen av ett nytt diodlysrör från Nyköping.

Det ser ut som ett lysrör, och kan stoppas in i vanliga armaturer. Men innanför glaset sitter vita lysdioder på rad. Den patenterade tekniken har utvecklats av Nyköpingsföretaget TD Light Sweden. Vd Owe Andersson ser flera fördelar.

- Livslängden är 10-12 år och energiförbrukningen är mindre än hälften jämfört med ett vanligt lysrör, säger han.

Dessutom liknar ljuset naturligt dagsljus och röret innehåller inte kvicksilver. Men det blir betydligt dyrare i inköp än vanliga lysrör.

Vid årsskiftet startar produktionen av 30 cm-rör, som ska användas för nödbelysning, i en tidigare Ericssonfabrik i Kalmar.

Men företaget siktar även på den betydligt större marknaden för 120- och 150-cm rör för allmänbelysning. Teströr sitter redan uppe bland annat på ett kontor i Sydney och inom Höganäskoncernen.

- Vi ser ett stort intresse från många industrier, fastighetsbolag och kommuner, säger Owe Andersson.

Nu försöker man ta in 30 miljoner kronor för att bygga upp en produktionslina och köpa komponenter.

Idén att stoppa lysdioder i lysrör är inte unik. Enligt TD Light finns det några kinesiska och en amerikansk konkurrent. Men företaget hävdar att den egna lösningen är mer elsäker.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt