Digitala lösningar bästa chansen till säkra kvitton

2012-11-12 09:01  

Papper fritt från bisfenol A säljs som ”BPA-fritt” men kan ändå innehålla andra hormonstörande bisfenoler.

– Det är skrämmande, säger Maria Wallin på Kemikalieinspektionen.

Finns det inga ofarliga alternativ till bisfenol A i kvittopapper?

– Av de alternativ vi har hittat så har flera negativa hälso- och miljöegenskaper, sedan är det klart att alla inte har lika farliga egenskaper som bisfenol A, säger Maria Wallin, ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen.

Finns det då inget sätt att få kvitton som inte hotar hälsan?

– Jag personligen skulle vilja se att man gick över till digitala lösningar, säger Maria Wallin.

Är det enda sättet att åstadkomma ofarliga kvitton?

– Nej, ett sätt är att sätta press på papperstillverkarna vid upphandling av termopapper, så att de använder mindre skadliga kemikalier och lämnar ut information om vad de faktiskt använder.

Går det att producera kvittopapper utan några skadliga kemikalier?

– Jag vet inte, men det måste finnas potential för produktutveckling. Metoden i sig säger inte man behöver använda en skadlig kemikalie. Man ska ha en kemikalie som fungerar som protongivare. Jag tänker mig att det tidigare inte har funnits så mycket krav på att byta ut bisfenol A. Det är en billig kemikalie.

Kan inte handeln använda vanliga laserskrivare?

– Det går extremt fort att skriva ut termopapper. Laser har främst problem med hållbarheten, ett kvitto måste hålla i minst två år. En annan fördel med termopapperet är att det är tunt, så det går inte åt så mycket papper.

Vad tycker du om att papperstillverkare vägrar uppge vad de använder för kemikalier?

– Personligen tycker jag att det borde ligga i deras intresse att berätta vad de använder. De måste ju stå för sin produkt. Det känns lite oansvarigt att de inte vill dela med sig av uppgifter när en myndighet hör av sig.

Vad tycker du om att papper fritt från bisfenol A säljs som ”BPA-fritt papper”, men fortfarande kan innehålla andra hormonstörande bisfenoler?

– Det är skrämmande att de gör på det sättet. De ljuger inte, men det känns väldigt oärligt, säger Maria Wallin.

Termopapper

På ena sidan har termopapper en beläggning, som innehåller en färgframkallare, i vissa fall bisfenol A. När papperet utsätts för värme reagerar framkallaren och texten framträder. På de delar av papperet som inte har värmts upp finns oreagerad bisfenol A kvar.

De alternativ till bisfenol A som man säkert vet finns på den svenska marknaden är bisfenol S och Pergafast 201. Bisfenol S är skadlig för vattenlevande organismer och enligt några studier hormonstörande. Pergafast 201 är giftig för vattenlevande organismer och har i en studie kopplats till effekter på lever och njurar hos djur.

Har bytt ut bisfenol A i kvitton:

Axfood

Coop

Ica

Max

Ikea (i Sverige)

Åhléns

Har inte bytt ut bisfenol A i kvitton:

Swedavia

H&M

Statoil

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt