Det var inget UFO – det var bultarna igen

2009-02-13 12:05  

Det vindkraftverk som demolerades i den brittiska byn Conisholme för fem veckor sedan, blev inte påkört av ett rymdskepp. Många trodde det, men det var det gamla vanliga - trasiga bultar.

Det var den 4 januari i år, som ett 20 meter långt rotorblad hittades avslitet i energibolaget Ecotricitys vindkraftspark Fen Farm i östra England.

Vittnen började snabbt lämna rapporter om "UFO-liknande" ljussken, och förslaget att utomjordingar hade besökt den brittiska landsbygden blev snabbt populärt.

Men nu har mysteriet fått en mer alldaglig förklaring.

Ljusskenen kom antagligen från fyrverkerier i närheten, och på sin hemsida berättar Ecotricitys grundare och vd Dale Vince att turbintillverkaren Enercon har rapporterat att skadan på rotorbladet orsakades av en defekt bult.

Enercon tror inte att bultarna i sig var felkonstruerade, och tittar nu därför på komponentdelar på sidorna om bulten.

Om en sidokomponent går sönder, kan det inducera mer kraft på bulten än designen tål. En slutlig rapport om olyckan väntas komma inom några veckor.

Problem med bultar, eller skruvar som är den korrekta benämningen, är en återkommande anledning till vindkraftshaverier.

Förra året tappade ett vindkraftverk i gotländska Näs en vinge, på grund av för dåligt åtdragna bultar. Bultarna försvann en efter en och de som satt kvar blev överbelastade.

Den skotska organisationen Caithness Windfarm Information Forum som för statistik på vindkraftsolyckor uppger att det sedan 90-talet har skett 139 olyckor varvid vindkraftverk har tappat sina vingar. Majoriteten har varit på 2000-talet.

Emelie Ahlstrand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt