Det jäser i den svenska halmen

2008-12-30 07:30  

Taurus patenterade jästsvampar, som sporras att snabbt jäsa sockret i trä och halm, ska nu visa vad de går för.

- Vi ska fånga dem som är bäst på att tillverka nästa generation etanol, säger professor Lisbeth Olsson, utvecklingschef på Taurus Energy, till Ny Teknik.

Hon drar nu igång vidareutvecklingen av de genmodifierade jästsvampar som Taurus har i sin patentportfölj.

Först kommer de att anpassas till den biomassa som ska användas.

Chalmers, LTH och Sekab
Det görs vid Chalmers och efter det specialdresseras jästsvamparna vid Lunds tekniska högskola. Slutligen kommer tester i större skala att ske i Sekabs anläggning i Örnsköldsvik.

Det är Lisbeth Olsson som har ansvaret för att vidareutveckla jästsvamparna.

Som professor i kemi- och bioteknik på Chalmers är hon som klippt och skuren för deltidsjobbet som utvecklingschef på Taurus Energy.

Svårigheten att utveckla jästsvampar till andra generationens bioetanolproduktion är att det inte är viket socker som helst som ska brytas ner. En normal jästsvamp kan inte ta upp en del av det socker, femkolssocker, som finns i trä eller halm.

- Nu gör vi svamparna redo att jobba i stor skala och det blir till att pressa dem så att det går snabbare än idag, säger Lisbeth Olsson.

Jästsvamparna ska anpassas
Förbehandlingen av trä och halm som går ut på att ta fram en näringslösning för mikroorganismerna är redan klar. Nu återstår att anpassa jästsvamparna till den miljö de ska jobba i.

När det nu visat sig att jästsvamparna i labbet omvandlar socker till sprit alldeles för långsamt gäller det att förbättra de små livens egenskaper så att de kan snabba på jobbet.

22 uppfinnare
Bakom Taurus Energys teknologi för framställning av etanol från skogs och jordbruksavfall står 22 uppfinnare från 8 länder.

Taurus har 13 patent på sina jästsvampar och cellulosateknik.Läs om Taurus teknik här.

Att jästsvamparna inte är på topp kan bero på olämpliga komponenter som har frigjorts redan i förbehandlingen. Kemikalier som använts vid nedbrytningen av cellulosa kan också medverka till att dessa komponenter bildas.

- Det är den problematiken jag främst kommer att jobba med, säger Lisbeth Olsson.

Två år till lansering
Hon räknar med att det kommer att ta två år innan alla tester är klara.

Efter försök i pilotskala tror alla inblandade, det vill säga Taurus Energy, Sekab och forskare på både Chalmers och Lunds tekniska högskola att etanolen ska kunna produceras i industriell skala.

- Jag tycker att det ska bli mycket spännande att jobba med att utveckla den nya generationen etanol mot industriell produktion, säger Lisbeth Olsson.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt