Energi

”Det här påminner om Haiti”

Tacloban city. Filippinerna ansågs vara en stigande ekonomisk stjärna i Asien, men tyfonen har pekat på landets största svaghet. En bristande infrastruktur efter åratal av ignorans och korruption. Foto: TT
Amerikanska sjömän från George Washington Battle Group arbetar på däck före avsegling till katastrofdrabbade Filippinerna. USA har avsatt 20 miljoner dollar i akuthjälp. Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT

Manila (TT-AFP-Reuters). Ytterligare en svensk hjälpsändning är på väg till katastrofens Filippinerna. – Det här påminner rätt mycket om Haiti i hur snabbt det utvecklats och hur stort det är. Det här har gått väldigt fort och man vet inte hur stort det kommer att bli, säger Ulrika Edén, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Publicerad

Hela det normala samhället i filippinska Tacloban är utslaget och människor kämpar för att ta sig därifrån. Samtidigt säger regeringen att plundringen upphört och hjälpsändningar når fram.

En militär specialstyrka har drivit tillbaka en folkhop vid flygplatsen i Tacloban tidigt i morse, sedan förtvivlade människor försökt tränga sig ombord på ett transportplan på väg till Manila.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här