”Det blev bra till slut”

2013-10-20 07:00  

Monica Nilsson inledde sin kamp mot BT Kemi i mitten av 1970-talet. I dag är hon 63 år och får fortfarande ge intervjuer om miljöskandalen.

Hur reagerade du när de första gift­tunnorna hade hittats?

– Det är klart att man blev glad. Men det slutade ju inte vid det. Det visade sig att det var många fler tunnor, säger Monica Nilsson.

Utan dig hade vi väl inte fått kännedom om BT Kemis nedgrävda tunnor?

– Nej, det är faktiskt inte så säkert. Och det hade varit mycket större, för de tänkte bygga ut och hade fått byggnadslov och då hade saken varit ännu svårare att få bort.

Känner du dig som en hjälte?

– Nej, kanske inte hjälte… Det har inte alltid varit så lätt att bo här på samma gång som man höll på med det. Det har inte varit så lätt att vara barn till mig. Det har inte alltid varit kul, men det blev bra till slut.

Kände du dig ensam i kampen mot BT Kemi?

– Det var inte så många som ville vara med i tidningen. De var rädda för sina jobb. Jag blev så ensam i tidningarna. Det var inget jag ville egentligen.

Hur mår din son i dag?

– Han mår bra. Han har inga problem.

Hur trivs du i Teckomatorp i dag?

– Vi trivs bra här. Men jag kommer alltid att minnas hur det luktade och hur det var innan.

 

Linda Nohrstedt

Mer om: Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt