Deras svamp kan alstra elektricitet

2018-11-09 11:38  
Foto: American Chemical Society

Stevens Institute of Technology täckte en champinjon med ett grafennät och bakterier som kan alstra elektricitet. Forskarna tror att ett antal seriekopplade svampar skulle kunna driva en LED-lampa.

Bland biotekniker är cyanobakterier kända för sin förmåga att generera små mängder elektricitet – via fotosyntes omvandlas ljus till energi. Hittills har det varit svårt att hålla dem levande under artificiella förhållanden, men nu har Stevens Institute of Technology i New Jersey hittat ett sätt att förlänga deras liv.

Forskarna insåg att en champinjon utgör en utmärkt plats för bakterien att frodas. Svampen är hem för många andra former av bakteriellt liv, vilket ger ett attraktivt utbud av näringsämnen. Till detta har miljön en lämplig fuktighet och temperatur. På den bioniska svampen levde cyanobakterier flera dagar längre än i andra artificiella miljöer. Hybridlösningen bidrog dessutom till att förstärka de energialstrande egenskaperna.

Man började med att 3d-skriva grafentrådar på svamphatten, och den täcktes sedan av ett bläck bestående av cyanobakterier. När de belystes och satte igång med sin fotosyntes så passerade cirka 65 nanoampere genom grafennätverket. Forskarna tror att en mängd sammankopplade svampar skulle kunna ha kapacitet att tända en liten LED-lampa.

Läs mer: Tornet av betongblock ska lagra Indiens gröna energi

Arbetet som publicerades i tidskriften Nano Letters ingår i en bredare forskningsinsats för att se hur biologiska processer kan exploateras och användas. Forskarna anser att hybridsystemet har stor potential som energikälla.

– Genom att sömlöst integrera de här mikroberna med nanomaterial skulle vi potentiellt kunna förverkliga många andra spännande designlösningar för biohybrider, som kan användas inom miljöarbete, försvar, sjukvård och många andra områden, säger professor Manu Mannoor, ingenjör vid Stevens Institute of Technology till Independent.

Charlie Hedstad

Mer om: Elektricitet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt