Den vilda festen i reaktorhallen

2011-12-13 15:17  

När kärnkraftsprofessorn Janne Wallenius bjuder in till bokreleaseparty duger bara den gamla reaktorhallen på Drottning Kristinas väg 51 i Stockholm som festlokal. Snacka om laddat party! Ny Teknik var där.

R1 var Sveriges första kärnreaktor. Den började byggas 1950, startades 1954, stoppades 1970 och revs 1980. Den använde naturligt uran och tungt vatten. Tre ton uranmetall importerades från Frankrike och fyra ton tungt vatten från Norge.

Nu är R1-hallen en spöklik lokal med ett stort hål i mitten som numera fungerar som en exklusiv föreläsnings- och festlokal.

Och som KTH:s mest partysugna kärnkraftsprofessor har Janne Wallenius en gräddfil till lokalen när han ska fira sina nya bok "Transmutation of Nuclear Waste".

I fredags kväll ledsagades ett 30-tal personer 25 meter ned till den numera strålningsfria reaktorhallen 25 meter under jord.

Här blandades nya och gamla studenter med forskarkollegor och några enstaka exemplar vanligt folk, bland annat Ny Tekniks inbjudna reportrar Kaianders Sempler och Lars Anders Karlberg

De unga teknologerna hade hörsammat professorns uppmaning att ta på sig något som förde tankarna till ”nuclear fashion”.

De gamla, stadgade kärnkraftsingenjörerna på Westinghouse i Västerås, som haft Janne Wallenius som professor, körde säkra kort - vanlig kostym.

Inoffiellt pris för bästa dräkt fick kopparforskaren Peter Szakalos.

Han hade jobbat hårt med sin festklädsel – svart smoking, yellow cake-gul skjorta och svart, trevingad fluga, som i den klassiska, propellerliknande varningssymbolen för radioaktivitet.

- Jag har knutit två flugor och klippt av vingen på den ena, förklarade Peter Szakalos för en häpen reporter.

Och huvudpersonen själv var partyklädd i svarta åtsittande byxor, silviga skor och en silveramulett utformat som ett radioaktivt varningsmärke.

För 25 år sedan var han partikel-Janne med hela svenska folket efter att som 18-åring vunnit tv-tävlingen Kvitt eller Dubbelt i partikelfysik.

Nu är han professor i reaktorfysik vid KTH i Stockholm sedan flera år och den ledande förespråkaren i Sverige för upparbetning av använt kärnbränsle, så kallat transmutation.

I femton år har han forskat i ämnet och undervisat i tio av dem.

Han säger att han arbetat med boken de senaste tio åren. Den är bara på 160 sidor, så det blir bara 16 sidor om året.

Å andra sidan handlar det om det svåra området att upparbeta kärnavfall på ett säkert sätt och bygga en reaktor som  kan förbränna det, en bridreaktor.

Säg kärnavfall och vad tänker du på, frågar Janne Wallenius retoriskt i boken.

Tänker du på en potentiell katastrof som hotar att förgifta naturen i eoner framöver?

Eller tänker du på en värdefull resurs som kan förse samhället med ren elektricitet i tiotusentals år framöver?

- I den här boken kan du lära dig hur transmutation kan reducera omfattningen av kärnavfallsproblematiken, säger Janne Wallenius.

Boken är utgiven på förlaget Leadcold books and games.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt