Den nya boomen kom av sig

Före Fukushima trodde kärnkraftsbyggarna på en ny guldålder. Nu står industrin i stället inför en kris, och antalet reaktorer väntas minska.

I dag levererar endast två av Japans 54 reaktorer energi, och även dessa kan komma att stängas under april. Trots program för att spara ström befarar regeringen ett underskott på omkring 10 procent. Nu börjar Japans tillverkningsindustri att reagera, med risk för att många lägger sin produktion utomlands.

Japan är dock inte det enda landet där kärnkraften känner motvind efter Fukushimaolyckan.

Enligt FN:s atomenergiorgan IAEA:s databas pågår just nu 63 reaktorbyggen i 14 länder. Men i själva verket kan kärnkraften i världen stå inför en minskning. En granskning utförd av den kärnkraftskritiska tankesmedjan Worldwatch Institute visar att många av dem troligen aldrig kommer att slutföras. Tolv har stått på listan i över 20 år. 35 har inte uppgett något officiellt färdigdatum till IAEA. När industrin gick som bäst, 1979, pågick 233 reaktorbyggen. Det är i huvudsak reaktorer från den guldåldern som är i drift i dag.

Utbyggnaden i dag domineras av bara två länder: Kina och Ryssland. Kina är världsledande med 27 pågående projekt, men har efter Fukushima infört en byggpaus medan säkerheten kontrolleras. Ryssland har elva byggen på gång, några mycket långdragna.

– Jag vågar inte riktigt säga vad som kommer att hända framöver. Men vad som märks nu är en stagnerad efterfrågan på nya verk, säger Claes Halldin, säkerhetsansvarig på Eon.

Medelåldern på världens reaktorer stiger stadigt och är nu 26 år. Eftersom den första generationens reaktorer närmar sig slutet av den planerade drifttiden, riskerar antalet reaktorer i världen att minska.

Industrirepresentanter håller inte med.

– En del säger att kärnkraftsmarknaden stannat. Jag anser att det är precis tvärtom, sade Arevas vd Luc Oursel i december, efter att företaget tillkännagett en brakförlust på upp till 16 miljarder kronor 2011.

Bland annat vill Areva ha del av marknaden för de förstärkta säkerhetssystem som krävs efter Fukushima. De uppskattar den till 350 miljarder kronor under det närmaste decenniet.

Ett sätt att möta den låga byggtakten är att förlänga de åldrande reaktorernas livstid till så mycket som 40 år genom renoveringar och politiska beslut. Ryska Rosatom kommer att förlänga drifttiden på samtliga reaktorer med 15 till 25 år, så att de yngsta ur den nuvarande generationen stängs först 2035.

Länderna

Tyskland: Lägger ner samtliga 17 kärnkraftverk.

Kina: Stoppade tillfälligt alla reaktorbyggen i väntan på en säkerhetsöversyn.

Schweiz: Överger nybyggnadsplaner och ersätter inte sina fem reaktorer.

Italien: Avstår från att bygga fyra nya reaktorer efter folkomröstning.

Frankrike: Ser över energiförsörjningen utan att utesluta ett kärnkraftsstopp.

Japan: Utför stresstester och tar i sommar beslut om kärnkraftens framtid.

Indien: Politiska protester bromsar utbyggnad.

Finland: Har fattat beslut om nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki.

USA: Tillstånd är klara för konstruktion av två nya reaktorer i Vogtle i Georgia.

Niklas Dahlin

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt