Energi

Den eviga elden i berget

Filmen Into Eternity visar på det skrämmande långa perspektivet för kärnavfallets slutförvaring.
Det har tagit det finländksa kärnavfallsbolaget Posiva fem år att spränga fem kilometer tunnel och man är ännu inte nere på 500 meters djup. Anläggningen heter Onkalo, som betyder gömställe på finska. Foto: Posiva
Väl nere på 500 meters djup ska den finska kärnkraftsindustrin ansöka om att få bygga slutförvarsanläggningen (blåmarkerad). Först 2100 kommer Onkalo att kunna förseglas. Foto: Posiva

- Gå inte längre in. Det är ett farligt och hemskt ställe, säger den danske filmaren Michael Madsen i den ödesmättade dokumentärfilmen Into Eternity. I kväll visas den på SVT2.

Publicerad

Filmen handlar om slutförvaringen av radioaktivt kärnbränsle - den eviga elden i berget.

Det är en eld som skapats av människan men som inte går att släcka utan måste begravas 500 meter ned i berget och ligga där i hundra tusen år innan den svalnat och radioaktiviteten klingat av.

- Gå inte längre in. Vänd om och återkom aldrig. Här finns ingenting för er. Ni borde inte ha kommit hit. Dit ni är på väg borde ingen någonsin gå. Det är ett farligt och hemskt ställe säger regissören Michael Madsen i filmen.

Hundra tusen år är en ofattbar lång tid. Egyptens pyramider är till exempel bara fem tusen år gamla.

- Drar man den tidslinjen bakåt kommer man till den tid då våra förfäder vandrade ut ur Afrika, säger Michael Madsen i filmen.

Filmen har visats på bio både i Sverige, Finland och Danmark och går just nu upp på ett tjugotal biografer i Storbritannien.

Filmen är en samproduktion mellan det danska filmbolaget Magic Hour Film, svenska Atmo och Film i Väst samt finska Mouka Filmi.

Den utspelar sig djupt nere i berget intill det finländska kärnkraftverket Olkiluoto. Projketet heter Onkalo, som betyder hålighet på finska.

Den finländska kärnkraftsindustrins avfallsbolag Posiva har nu borrat sig mer än halvvägs ned mot slutdjupet 500 meter där det finländska slutförvaret ska byggas.

De svåra frågorna som filmen tar upp handlar bland annat om hur vi ska tala om för eftervärden vad det är vi har begravt och var det ligger.

Eller ska vi inte säga något alls utan begrava och glömma?

Oavsett vilket måste man ta ställning till en rad frågor.

1. Kommer man verkligen att förstå våra varningsskyltar skrivna på dagens språk och kompletterade med symboler i form av dödskallar och springande människor – tusentals år in i framtiden?

2. Kanske varningsskyltarna bara skapar nyfikenhet.

3. Det kanske skapas en legend om en kopparskatt och oändliga mängder uran som inte tömts på mer än en tiondel av sin energi.

4. Här måste det ligga en skatt, precis som i pyramiderna.

5. Det kanske är bäst att inte varna alls utan gömma förvaringsplatserna så effektivt att man i framtiden inte ens vet om att det ligger något farligt – och värdefullt – i berget?

6. Vi kanske inte kan lita på att framtida generationer verkligen tar varningarna på allvar och för dem vidare.

I dag finns det minst 250 000 ton använt kärnbränsle i världen som måste tas om hand. Och ju fler kärnreaktorer som startas, desto mer kärnavfall blir det.

Om tre veckor, den 16 mars, ska den svenska kärnkraftsindustrin lämna in ansökan till regeringen om att få bygga det svenska slutförvar i berget vid Forsmark på Upplandskusten.

Sverige och Finland satsar på samma tekniska lösning, KBS-3-metoden, som utvecklats under 30 års forskning.

Se filmen på SVT Play.

Experter som medverkar I filmen

Timo Äikäs, Executive Vice President, engineering, Onkalo, Posiva Oy

Timo Seppälä, Senior Manager, Communications, Onkalo, Posiva Oy

Juhani Vira, Senior Vice President, research, Onkalo, Posiva Oy

Esko Roukola, Principal Adviser, Nuclear Waste and Material Regulation, Radiation and Nuclear Safety Authority, Finland

Wendla Paile, Chief Radiologist Health effects of radiation, Radiation and Nuclear Safety Authority, Finland

Mikael Jensen, Analyst, Radiation Safety Authority, Sweden

Berit Lundqvist, Science Editor, Nuclear Fuel and Waste Management, Sweden

Peter Wikberg, Research Director, Nuclear Fuel and Waste Management, Sweden

Carl Reinhold Bråkenhielm, Professor, Theology, National Council for Nuclear Waste, Sweden

Sami Savonrinne, Blaster, Onkalo