Delft segrare i solbilstävling

2017-10-13 07:14  

Solbilsracet genom Australien är avgjort. Studenter från nederländska Delfts tekniska högskola segrade igen.

Tävlingen World Solar Challenge riktar sig till teknikstudenter över hela världen. Uppgiften är att skapa den bästa solcellsdrivna bilen och köra den en 3 000 kilometer lång sträcka genom Australien.

I år deltog två svenska lag från Mälardalens högskola och Jönköpings universitet. Laget från Mälardalen bröt tävlingen tidigt men fortsatte att delta i äventyrsklassen, där bilarna kör utom tävlan.

Studenterna från Jönköpings universitet har ännu inte kommit i mål, men ligger just nu på åttonde plats och väntas nå målgången i Adelaide under lördagen.

- Det är fantastiskt att de fortfarande är med i tävlingen. Det är jättemånga som har brutit eftersom det har varit problem med vädret. Det har inte varit så mycket sol, och då är det inte så lätt att köra med en solbil, säger Sofie Sääf, pressansvarig på Jönköpings universitet.

För att delta i utmanarklassen, som är den stora tävlingsklassen, måste solbilarna följa tydliga regler för utformningen. I år fick bilarna inte vara längre än fem meter, inte bredare än 2,2 meter och solcellsmodulerna fick inte vara större än fyra kvadratmeter.

Delfts tekniska högskola har vunnit tävlingen sex gånger tidigare. Men laget tog ändå inte ut segern i förskott, berättas i ett pressmeddelande från den Vattenfallägda sponsorn Nuon:

– På grund av nya tävlingsregler är bilarna mycket annorlunda i år. Ingen visste vem som skulle vara bäst med de nya förutsättningarna. Som tur är fungerade vår kompakta design och galliumsolceller väldigt bra, säger lagledaren Sander Koot.

I årets bil, Nuna 9, hade laget minskat det aerodynamiska motståndet genom att ta bort den utstickande fronten. Årets version är också den minsta som Delftlaget någonsin har byggt. Den är 3,30 meter lång, 1,60 meter bred och väger 135 kilo. Solcellerna av galliumarsenid täcker 2,64 kvadratmeter.

I år tog det Nuna 9 drygt 14 timmar att korsa Australien. Bilen noterade topphastigheter över 110 km/h men höll en genomsnittshastighet på 82 km/h.

Det har aldrig tagit så lång tid för Delftlaget att köra tävlingen. För två år sedan höll laget en snitthastighet på 92 km/h. Genomsnittshastigheten sjunker på grund av att tävlingsreglerna ändras mellan åren, enligt Nuons pressmeddelande.

På Vattenfall är man glad över segern.

– Det är roligt, tävlingen handlar om spetsteknik för solceller och elbilar. Det är ingenting som vardagsbilar har, men det driver utvecklingen helt klart, säger Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt