De vill bygga Trumps mur – av solceller och vindkraftverk

2019-05-13 11:14  

En grupp ingenjörer vill förvandla USA:s gräns mot Mexiko till en 320 mil lång energipark. Hårdbevakade sol-, och vindkraftsanläggningar skulle blockera vägen – och ge mängder med förnybar energi.   

Progressiva demokrater vill ställa om USA:s ekonomi mot en snabb övergång till förnybar energi, men alla är överens om att prislappen kommer att bli enorm. Denna så kallade "Green New Deal" har fått republikaner att se rött, men även skapat viss friktion inom det demokratiska partiet. Donald Trumps löfte om en mur mot Mexiko är å andra sidan en käpphäst som demokraterna bekämpar med näbbar och klor.

Nu har en grupp forskare och ingenjörer vid bland annat Purdue University i Indiana tagit fram en plan för hur gränsen mot Mexiko skulle kunna förvandlas till en grön barriär som ger mängder av förnybar energi. De tror att deras koncept kan sammanföra de två politiska lägren – demokratiska anhängare till the Green New Deal och de republikaner som vill se muren byggas.

Faktum är att det var Donald Trump som redan för 1,5 år sedan föreslog att muren kunde kläs med solpaneler. Men forskarna tänker sig inte en betongmur, utan snarare att den 320 mil långa sträckan ska utgöra en gigantisk energipark som byggs upp längs med och mellan de existerande gränsstaketen.

Läs mer: Kalmarföretaget vill bygga Trumps kritiserade mur

I förslaget kombineras vind- och solkraft med anläggningar för avsaltning och pipelines för gas. Längs Texas golfkust och i Baja i Kalifornien är det lämpligt att sätta upp vindkraftverk som skulle kunna kopplas till anläggningar för avsaltning. Västra Texas och New Mexico är de områden i USA som har de absolut bästa förutsättningarna för solpaneler – samtidigt är solenergin underutvecklad i delstaterna.

Forskargruppen från Purdue hänvisar bland annat till en hypotetisk beräkning där 5 stycken solpaneler på 1x1 meter upprepade längs hela gränsen skulle generera 15,8 GWh om dagen. Det motsvarar all vattenkraft längs gränsen mot Kanada, eller ett amerikanskt kärnkraftverk. Topografin skulle dock göra detta omöjligt i verkligheten.  

Även om den inte i sig är avsedd för att stoppa flyktingar så skulle energiinfrastrukturen utgöra en barriär, och forskarna menar att installationerna skulle kräva en rigorös och avancerad övervakning – bland annat med drönare och sensorer som kan larma om misstänkta aktiviteter.

Läs mer: 5g är inte nog för Trump – han vill ha 6g

Tanken är att energin ska utnyttjas av de båda länderna och bidra till att stryka hela regionens ekonomi på bägge sidor om staketet. Men det finns flera problem. Bland annat är det tveksamt om exempelvis Sonoraöknens ekosystem skulle kunna hantera att blockeras av en barriär – ett område som sträcker sig mellan Arizona och Kalifornien. Till detta är många av regionens landsägare negativt inställda till att låta staten komma in och ta över stora delar av deras mark.

– Om man plockade ut de mest glesbefolkade områdena där ekosystemen inte heller skulle bli helt förstörda, då är det möjligt att delar av gränsen skulle kunna användas för energihandel och investeringar för båda länderna. Men det verkliga problemet är att avhandlingen föreslår att man gör detta längs hela gränsen, säger Mary E. Mendoza som är historiker vid Penn State till The Atlantic.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt