De tvättar snålt med sköljvatten

2010-04-13 23:00  
Anne-Charlotte Hanning och Fredrik Perssons nya tvättmaskin ska bli mycket miljövänligare. Foto: Sören Håkanlind

Tvättmaskinen återanvänder sköljvattnet, halverar elförbrukningen och minskar mängden tvättmedel. En prototyp av den miljövänliga maskinen testtvättar just nu smutsiga lakan i Göteborg.

I ett litet rum på forskningsinstitutet Swerea IVF står en till synes vanlig tvättmaskin. En gång per dag tvättar den personalens lakan - ett hårdtest av maskinen som förbrukar 70 procent mindre vatten än dagens tvättmaskiner, drar 60 procent mindre el och 25 procent mindre tvättmedel.

Bakom prototypen ligger svenska forskningsinstitut och tvättjättar som Electrolux, Asko Cylinda och Unilever. Tillsammans driver de projektet där de senaste forskningsrönen tillämpas i en tvättmaskin.

- Hittills har vi visat att vi klarar vattenförbrukningen med god marginal, säger Fredrik Persson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Tricket är ett system där sköljvatten återanvänds. Men det finns situationer när det inte är så lyckat - sköljvatten med färg från röda plagg är ett exempel liksom vatten där bakterier vuxit till. Därför utvecklas ett sensorsystem, som ska se till att vattnet dumpas när det inte håller måttet.

- Färgen har vi koll på nu, och under våren ska vi testa sensorer som kan mäta bakteriehalten i vattnet.

Projektet har pågått sedan 2008 och planen är en färdigutvecklad tvätt-maskin 2011.

- Hade den här maskinen varit färdig för lansering nu hade det inte varit några problem att sälja in den i exempelvis Australien, som har brist på färskvatten, säger Anders Sahlén, FoU-ansvarig vid Asko Appliances.

På Electrolux är tongångarna lite försiktigare.

- Vi har dragit ner mycket på vattenförbrukningen, men ser vissa nya möjligheter, säger Lars Örnholmer, konstruktionschef på Electrolux Laundry Systems

När vi som konsumenter kan få tillgång till den nya miljömaskinen vill ingen uttala sig om, annat än att det handlar om minst två till tre år.

- Vi visar vad som är möjligt, säger Anne-Charlotte Hanning, forsknings- och utvecklingsansvarig inom tvätt och rengöring på Swerea IVF.

- Sedan är det upp till industrin.

Så ska nya maskinen nå miljömålen

Vatten: Genom att återanvända sköljvattnet från tidigare tvättar minskar vattenförbrukningen för 6 kg tvätt från dryga 60 liter till 18 liter. Till huvudtvätten används vattnet från första sköljningen föregående tvätt. Första sköljningen sker sedan i vattnet från den tidgare andra sköljningen. Till den andra sköljningen återanvänds vattnet från tredje sköljningen. Sista sköljningen sker i nytt vatten. Mellan tvättarna lagras vattnet i tre tankar under maskinen. Varje tank lagrar 18 liter vatten.

Energi:Genom att sänka temperaturen ska energiförbrukningen pressas ner med 60 procent. För att tvätten ska bli lika ren som i dagens maskiner har ett nytt miljövänligt tvättmedel tagits fram i samarbete med Unilever.

Tvättmedel: Ett system av sensorer känner av mängden tensider i det återanvända sköljvattnet och ser till att rätt mängd tvättmedel tillsätts.

På så sätt går det att minska mängden tvättmedel per tvätt med 25 procent.

Det löser problemet med överdosering av tvättmedel, som i dag belastar såväl reningsverk som miljön.

Många sätt att tvätta rent

• Flytande koldioxid används idag av kemtvättar i Sverige och andra europeiska länder. Tekniken kräver utrustning som anses som för dyr och omständlig för hemmen.

• Ultraljud som skakar loss smutsen från tvätten, som sedan sköljs i vatten. Tekniken gjorde succé i Japan i början av seklet, men togs emot med skepsis i övriga världen. Tester visade att tvätten inte blev renare än om den handtvättats i ljummet vatten utan tvättmedel.

• Silverjoner som desinficerar tvätten. Maskinen som tog till det tricket lanserades av Samsung för fyra år sedan. Men silverjoner är misstänkta miljöbovar och framgången uteblev.

• Ozon för att tvätta är en teknik som utvecklades i USA för drygt tio år sedan. Svenska utvärderingar av tekniken visade att tvätten inte blev tillräckligt ren, även om den blev bakteriefri.

• Polymerkulor som suger upp smutsen. Brittiska Xeros har tagit fram en prototyp på tvättmaskin som arbetar med en ny teknik som utvecklats vid universitet i Leeds. Allt som behöver tillsättas är en kopp vatten och lite tvättmedel.

• Lågtemperaturtvätt i vanligt vatten och med automatisk dosering av tvättmedlet är den hetaste trenden bland tvättmaskinutvecklare idag

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt