De provborrar efter vanadin i Skåne

2019-08-08 15:03  

Nu inleds provborrningar efter grundämnet vanadin i Skåne. Men inte på Österlen, där det finns en stark opinion mot gruvplanerna, utan i Lyby utanför Hörby.

– Vi håller på att sätta upp utrustningen och börjar troligen i eftermiddag, säger Alex Walker från företaget Scandivanadium.

Totalt handlar det om fem borrkärnor från fem olika platser som ska plockas upp för analys.

Hålen kommer att bli mellan 60 och 120 meter djupa och ska fyllas med cement när provborrningen avslutats.

Klartecken från kommunen och markägare

Företaget vill göra liknande provborrningar på Österlen, men där har motståndet varit större, dels från markägare och lokalpolitiker, dels från proteströrelsen VetoNu.

Hörby kommun har gett klartecken till provborrning i Lyby, liksom markägarna.

– Enligt lag kan vi inte förhindra att berggrunden undersöks och sedan är det positivt att få kunskap om geologin i Sverige, så vi tycker att det ska bli spännande att se vad man kommer fram till, säger Otto Millbourn, en av markägarna, till TT.

Läs mer: De tävlar om att bli först i batterikedjan

Huruvida han också skulle vara positiv till en gruva i området är däremot för tidigt att säga, menar han, för det beror på placering och utformning av gruvan. Men generellt är han positiv vill vanadinbrytning i Sverige.

– Den här mineralen är en batterimineral som tas upp under tveksamma former i andra länder. Själv använder jag mobiltelefon och det är klart att vi måste ha batterimineraler, säger Otto Millbourn.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt