Datum för ny turbin i O1 klart

2013-09-23 15:17  
Emelie Johannesson. Foto: OKG

Den skakande turbinen i kärnkraftverket i Oskarshamn ska bytas ut i slutet av mars. Vill det sig illa kan det dröja till dess innan reaktor ett kan köras med full effekt igen.

Ny Teknik har tidigare berättat om vibrationerna i en av O1:s turbiner. Skakningarna gör att reaktorn bara kan köras på 80 procents effekt.

– Det är en reservturbin som sitter installerad som gör att vi har vibrationer när vi går över 80 procents effekt, säger Emelie Johannesson, kommunikatör på OKG, som driver kärnkraftsanläggningen.

Reservturbinen har varit på plats sedan februari 2011 då den ordinarie turbinen byttes ut – också den på grund av vibrationsproblem.

Exakt vad som har orsakat vibrationerna i reservturbinen vet OKG inte.

– Vi vet att det rör sig om en obalans, men vi kan inte säga exakt på millimetern var den är, säger Emelie Johannesson.

Under nästa års underhållsavstängning, i slutet av mars, ska OKG sätta tillbaka den ordinarie turbinen. Den är nu nyservad och bolaget räknar med att den ska fungera felfritt. Fram till dess undersöker bolaget om det finns andra åtgärder som kan vidtas för att få upp reaktorn till full effekt.

– Men inget är säkert än. Och det vi sätter i första hand är en stabil produktion över vintern. Vi vill inte äventyra att vi ska stå still med anläggningen över vintern, säger Emelie Johannesson.

För närvarande ligger produktionen vid de andra två Oskarshamnsreaktorerna, O2 och O3, nere. Vid tvåan genomförs en modernisering och i trean jobbar man med ett läckage i generatorn. Trean är planerad för återstart under tisdagskvällen.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt