Energi

Därför smällde reaktorerna

Gasblandningen är extremt explosiv. Grafik: Jonas Askergren
Karta över katastrofområdet i Japan. Karta: Jonas Askergren

Den tio meter höga flodvågen slog ut all elförsörjning på kärnkraftverken. Därför överhettades reaktorhärdarna.

Publicerad

<p>Det värst drabbade kärnkraftverket Daiichi i Fukoshima är beläget precis vid Stillahavskusten, mellan 7 och 15 meter över havet. Ett par mil bort ligger det andra hårt utsatta kärnkraftsverket Daini. </p> <p>Enligt byggnormen ska de klara strax över 5 meter höga vågor. Den flodvåg som svepte in i fredags var över tio meter. Detta enligt energibolaget Tepco, som äger kärnkraftsverken.</p> <p>Ett tydligt scenario kan nu skönjas för vad som gick snett när tre av verkets reaktorer började haverera i helgen, den ena efter den andra. </p> <p>

  1. Jordbävningen kom klockan 6.46 svensk tid den 11 mars. Enligt uppgift gick kärnkraftsverkets anslutning till det yttre elnätet, som gav el till kylvattenpumparna, då förlorad. "Allt stannade av" beskriver ett vittne.
    Samtidigt utlöste skalvlarmet den automatiska avstängningen av reaktorerna och styrstavar sköts in för att bromsa kärnklyvningsprocessen i bränslestavarna.
    Men härdarna genererade fortfarande överskottsenergi och isotoper som cesium och jod i härden fortsatte att sönderfalla.

  2. Reservsystemen som ska ge el, det vill säga dieseldrivna generatorer, slogs på. Därefter kom den väldiga flodvåg av svart havsvatten, som mätte uppåt tio meter i höjd och slog med kraft in över kärnkraftverken.

  3. De nedre delarna av verken blev helt överspolade och kortslöts. Vatten sköljde först över vågbrytarna i havet och dränkte sedan dieselgeneratorerna, som var placerade på de lägre delarna av anläggningarna.

  4. Enligt Tepco drogs därefter batterisystemen igång. Men de varade bara som längst i ungefär åtta timmar.

  5. När elförsörjningen helt var borta slutade systemen som kyler reaktorn och dess inneslutning att fungera. Därmed började härdarna överhettas och tryck byggdes upp i inneslutningarna, de betong- och plåtburkar, som omger reaktortankarna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här