Därför kapar Northvolt leverantörskedjor

2022-03-21 07:01  
Svårare för underleverantörer ta sig in hos Northvolt. Arkivbild. Foto: Erland Segerstedt/TT

Max två led av underleverantörer. Det har LO-facket Byggnads och batteribyggaren Northvolt enats om framåt för att stävja kalabaliken av den flora av företag och obehörig personal som dök upp vid bygget av batterifabriken i Skellefteå.

"När vi började upphandla byggtjänster utgick vi från att det räckte att skriva strikta legala avtal om att entreprenörer ska följa svenska lagar och villkor. Vi har fått lära oss den hårda vägen att så inte är fallet", skriver Anders Thor, ansvarig för samhällsfrågor på Northvolt, i en kommentar.

Ju längre kedjorna av underleverantörer blir desto större är risken för att oseriösa företag hittar in på arbetsplatserna. Därför har företaget tillsammans med Byggnads enats om att en underleverantörskedja inte får vara längre än två led.

Läs mer: Efter grodproblemet – Göteborgs nya batterifabrik får klartecken

Samarbetet kommer att användas när Northvolts expansion nu går vidare med fabriksbyggen även i Göteborg och Borlänge.

"Det här är ett utmärkt tillfälle att göra om och göra rätt. Och ett stort steg framåt för att rensa upp i branschen. Att en så stor aktör så tydligt vill ta ansvar och samarbeta för att säkerställa goda villkor på sina arbetsplatser hör inte till vanligheterna", skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Mer om: Northvolt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt