Därför får ABB jätteordern

2008-01-29 23:00  

Svenska Kraftnäts val av nergrävd likströmskabel i Sydvästlänken innebär framför allt två saker: ABB får mångmiljardordern och Sverige kan göra jättevinster på elförsäljning till Europa.

Svenska Kraftnäts val av teknik har förutsättningar att revolutionera den svenska elhandeln.

Med HVDC light får Sverige helt nya möjligheter att reglera flödet i nätet, och kan därmed tjäna miljarder på att exportera el. Det säger energiprofessor Björn Karlsson vid Linköpings universitet, se enkäten här intill.

Totalt handlar det om att bygga cirka 60 mil ledning och kabel genom Sverige. Som en jämförelse kan nämnas att den stora kraftkabeln mellan Sverige och Polen är 25 mil lång.

- Det här blir världens första anläggning där den här nya tekniken klarar en så hög kapacitet, säger Sture Larsson, vikarierande generaldirektör för Svenska Kraftnät.

Två tredjedelar av den så kallade Sydvästlänken ska bestå av nedgrävd likströmskabel, ett område där ABB är världsledande med sin HVDC light-teknik.

- Det här är ett oerhört viktigt referensprojekt, där den som vinner ordern får en chans att introducera ny teknik i ett stort kraftnätssystem, säger Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige.

Bland konkurrenterna finns främst tyska Siemens, men även franska Areva.

- Det kommer att bli tufft, men vi ligger bra till, eftersom vi redan har byggt vår tekniklösning på ett antal platser i världen, säger Sten Jakobsson.

De experter som Ny Teknik talat med är övertygade:

- ABB får ordern.

Det som mest talar för ABB är att företaget ligger mycket långt framme i teknikutvecklingen och att ordern kommer att gynna den inhemska industrin.

Jämfört med de ursprungliga planerna innebär Sydvästlänken att förstärkningen av det svenska stamnätet blir dubbelt så stor.

Det handlar om en kapacitetshöjning på cirka 1 200 MW i stället för 600 MW.

Länge ansågs det billigaste alternativet vara en beprövad 400 kV växelströmsledning i en ledningsgata som i dag utnyttjas av en 220 kV ledning. Men ABB har tryckt på hårt för alternativet med en nedgrävd likströmskabel.

Någon tidsplan vill inte Sture Larsson gå in på, eftersom det återstår ett antal tillstånd att söka för bygget. Såväl miljödomstolen som Energimarknadsinspektionen ska yttra sig om planerna.

FAKTA

Svenska Kraftnät

*Affärsverket Svenska Kraftnät sköter stamnätet för elkraft, som omfattar landets 400 kV och 220 kV ledningar med stationer, utlandsförbindelser med mera.

*Företaget har även systemansvaret för el och naturgas i Sverige. Huvuduppgiften är att utveckla stamnätet och elmarknaden.

HVDC passar till stora vindkraftsparker

*Den nya tekniken ses som den kraftöverföringsteknik som behövs för stora vindkraftsparker till havs. Men ABB försöker nu få beställare att satsa på HVDC Light även på land.

*En av de första installationerna med light-tekniken byggdes av ABB på Gotland 1998.

*I dag har ABB levererat åtta HVDC Light-system. Ytterligare tre är på gång att levereras.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt