Danskt världsrekord i vindkraft

2016-01-18 09:14  

Förra året stod vindkraften för 42 procent av elen i Danmark. Nytt världsrekord, enligt Energinet som driver det danska elnätet.

Vindturbinerna snurrade som aldrig förr i Danmark under förra året. Totalt genererade de el motsvarade 42 procent av den danska förbrukningen. Det är en högre andel än i något annat land enligt den statligt ägda elnätsoperatören Energinet.dk.

Ett år tidigare var andelen 39 procent - även det världsrekord.

2015 var ett extra blåsigt år och om inte två stora havsbaserade vindkraftsparker dragits med kabelproblem hade vindkraftsproduktionen varit ännu större.

Även det tidigare rekordet för en enskild timma slogs i fjol. Den 26 juli mellan klockan 6 och 7 på morgonen motsvarade vindkraftsproduktionen 139 procent av förbrukningen. Det tidigare rekordet från 2014 låg på 132 procent.

På Jylland och Fyn i västra Danmark stod vindkraften för 55 procent av elförbrukningen och under 17 procent av årets timmar översteg produktionen efterfrågan på el i regionen.

I östra Danmark stod vindkraften för 23 procent av förbrukningen och där översteg aldrig produktionen efterfrågan.

Eftersom vindkraften varierar med hur mycket det blåser ökar betydelsen av starka elförbindelser med omvärlden.

– Om vi har timmar med överskott på vindkraft säljer producenterna det till Norge, Sverige och Tyskland, omvänt köper vi vattenkraft från Norge, solenergi från Tyskland och el från olika kraftverk i Sverige när det är fördelaktigt för Danmark, säger Carsten Vittrup, energistrateg på Energinet.dk:s analysavdelning.

De danska kolkraftverken spelar fortfarande en viktig roll under perioder med låg vindproduktion.

Under förra året hade energiområdet västra Danmark negativa elpriser under 65 timmar. Elområde östra Danmark hade negativa priser under 36 timmar. Producenterna får då betala för att bli av med sin el och kan då välja att stänga av produktionen.

Danmark har som mål att vindenergin ska motsvara 50 procent av elkonsumtionen till år 2020. Enligt Energinet.dk kommer målet att nås eftersom vindkraften fortfarande byggs ut.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt