Danskar stoppar svensk vindkraft

2008-10-07 23:00  

Danska sommarstugeägare sätter käppar i hjulen för svensk vindkraftsutbyggnad.<br></br> - Sverige är på väg att göra om misstaget som Danmark redan gjort.

Det säger Thomas Ahl, utvecklingschef på ett medicintekniskt företag i Köpenhamn och sommarstugeägare i Källshult i södra Småland, inte långt från jordbruksminister Eskil Erlandssons lantgård.

Han och flera andra danskar flydde skogen av vindkraftverk i Danmark för lugnet i de småländska granskogarna. Men nu tycks vindkraften ha kommit i fatt dem.

- Visst har jag en romantiserad bild av Småland, men att bli granne med 150 meter höga vindkraftverk hade jag inte kunnat drömma om, säger Thomas Ahl.

Först Gudrun, nu vindkraftverk
Thomas Ahl köpte sitt sommartorp för snart tio år sedan. För tre år sedan drog stormen Gudrun över Småland och välte skogen. Nu vill skogsägarna i stället bygga vindkraftverk på kalhyggena.

- Varför ska min skogsägande granne kunna berika sig på min bekostnad? Min fritidsfastighet blir värdelös medan han tjänar uppemot 150 000 kronor om året för varje vindsnurra som han sätter upp. Det är oanständigt, säger Thomas Ahl.

"Overkligt"
Han säger till Ny Teknik att det var många restriktioner som omgärdade bygget av hans fritidshus för att det skulle smälta in - husets utseende, storleken och följsamheten i området.

- Därför känns det overkligt att det ska etableras en gigantisk vindkraftspark i samma område - en energianläggning i industriell skala i ett naturområde med högt kultur- och naturvärde, säger Thomas Ahl.

Nya regler i Danmark
Han mejlar över en protestteckning som visar hur han upplever hotet om att få 25 stycken 150 meter höga vindkraftverk inom synhåll från sommartorpet.

- Danmark har tidigare begått samma rovdrift på naturen som Sverige är på väg att göra, men sedan något år tillbaka får i alla fall husägarna kompensation, säger Thomas Ahl.

Vad säger Södra?
Läs här om hurSödras vindkraftschef fastnat i den byråkratiska kvarnen.

Vad säger kommunen?
Läs också vadLjungby kommuns tjänstemänsäger om vindkraftenergin i Småland.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt