Dansk vindkraft <br></br>lagras som vätgas

2008-01-24 15:02  
Middelgrundens vindkraftspark utanför Köpenhamn. Foto: EWEA

En hemlig dansk rapport visar att Danmark kan bygga ut vindkraften så att den står för hela 70 procent av energiförsörjningen 2050. Men det förutsätter att energin kan lagras. Förslag finns på stora underjordiska vätgaslager.

Danska tidningar skriver i dag om en hittills hemlighållen expertrapport som visar att Danmark mycket väl kan klara EU-kommissionen tuffa krav.

Danmark kan minska utsläppen av växthusgaser med hela 80 procent till 2050 och med 30-40 redan 2020. Det är mycket mer än vad EU-kommissionen kräver.

EU-kommissionens säger att Danmark ska minska utsläppen med 20 procent från 2005 till 2020, ett krav som väckte ramaskri på många håll i Danmark i går.

Danmark, som är den moderna vindkraftsindustrins vagga, kan fortsätta att bygga ut vindkraften trots att Danmark tillhör världens mest vindkraftstäta länder. I dag får Danmark 20 procent av sin energi från vindkraft.

Lagra vätgas i bergrum
EU-kommissionen kräver att Danmark ska ta 30 procent av energiförbrukningen 2020 från förnybara energikällor. Men den ”hemliga” danska rapporten säger att Danmark mycket väl kan 40 procent av energiförbrukningen från vindkraft 2020 och hela 70 procent år 2050.

Rapporten har tagits fram av konsultföretaget EA Energianalyse och forskarna Köpenhamns universitets Risölaboratorium och levererats till statliga Miljöstyrelsen redan förra året.

Enligt tidningen Ingenjören föreslår utredarna att utbyggnaden av vindkraften ska kombineras med en satsning på elbilar och vätgas.

Vindenergin kan omvandlas till vätgas och lagras i tryckbehållare i stora underjordiska bergrum för att sedan omvandlas till elektrisk ström. År 2050 bör Danmark ha en utbyggd infrastruktur för vätgashantering.

Fungerar på Utsira i Norge
Det är lagringen som är vindkraftens akilleshäl. När det inte blåser produceras ingen ström. Det måste backas upp med reservkraft från andra kraftkällor vilket är dyrbart. Vattenkraft däremot har den fördelen att den kan lagras i dammar och tas ut vid behov.

Därför arbetas det runt om i världen på att få fram den bästa tekniken att lagra vindkraft. I Tyskland och USA finns företag som utvecklar system att lagra vindenergi i form av tryckluft som sedan kan driva turbiner och generatorer.

I Norge arbetar energibolaget Statoil med vätgaslagring. På ön Utsira i Nordsjön utanför Haugesund finns världens första fullskaliga anläggning för vätgasproduktion av vindenergi. Det är ett forskningsprojekt som syftar till att undersöka i vilken utsträckning som isolerade samhällen kan vara självförsörjande med energi.

Vätgasen omvandlas till elektricitet antingen med bränsleceller eller med vätgasdrivna generatorer.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt