Dansk satsning på vindkraft – motsvarar fem kärnkraftsreaktorer

2022-10-26 13:21  
Ørsted satsar hårt på havsbaserad vindkraft. Bilden är från företagets projekt vid Rhode Islands kust i USA. Foto: David Goldman/AP/TT

Fyra nya projekt ska fördubbla den danska havsvindkraften, meddelar energikoncernen Örstad. Byggena, varav två är bara några mil från Skåne, ska vara klara senast 2028.

Projekten ska vara med och "kickstarta nästa fas" av Danmarks satsningar på grön energi, heter det i ett pressmeddelande.

Av de fyra parkerna ligger två i Nordsjön: Vikinge Banke (med kapaciteten 1,1 gigawatt) och Jyske Banke Nord (1,1 GW). Två ligger nära Bornholm, alltså i närheten av Sveriges kust: Bornholm Bassin Syd (1,5 GW) och Bornholm Bassin Øst (1,5 GW).

De har en sammanlagd effekt om 5,2 GW, vilket motsvarar ungefär den installerade effekten i fem kärnkraftsreaktorer. Örsted uppger inte hur mycket el som de fyra vindkraftsparkerna kommer att generera.

Som jämförelse kan nämnas att Sveriges största havsbaserade vindkraftspark i dag är Vattenfalls Lillgrund, i Öresund. Den har en installerad effekt om 110 MW, och en normal årsproduktion på 330 GWh.

Den planerade vindparken vid Kriegers flak, som Vattenfall i våras fick grönt ljus för av regeringen, får en installerad effekt på cirka 640 MW, vilket beräknas generera 2,3–2,8 TWh per år.

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt