Dansk satsning på tegelfärgade solceller

2016-01-04 05:00  

De liknar tegelpannor till färg och form - men under glaset döljer sig solceller. Ett nytt solcellskoncept ska monteras på tak i Köpenhamn år 2016.

Att montera solcellspaneler på gamla byggnader kan vara en estetisk utmaning. Därför ordnade föreningen Solar City Denmark en tävling för arkitekter och solcellsföretag med innovativa designlösningar som passar Köpenhamns tegelröda tak. Vinnaren blev arkitektbyrån Henning Larsen och Gaia Solar, med en tegelliknande panel som kommer att monteras på ett bostadshus i området Nordvest i Köpenhamn under 2016.

Inuti vinnarpanelen döljer sig vanliga, blåsvarta kiselsolceller. Men bakplattan är terrakottafärgad, och täckglaset har en beläggning som reflekterar solljusets orange våglängder. Glaset är dessutom polerat så att ljuset sprids diffust. Allt för att skapa illusionen av en tegelyta. Varje panel är lika hög som två tegelpannor, och genom att lägga dem omlott så skapas små skuggor som påminner om skuggorna på ett tegeltak.

Men smakar det så kostar det.

- Om man tittar på totalekonomin, så kostar ett 300 kvadratmeter tegeltak med röda solceller nästan 10 procent mer än en konventionell anläggning med svarta solpaneler. Men vi räknar med att det kommer att bli billigare, när vi har optimerat produktionen av de nya solpaneler, säger Gaia Solars projektledare Bjørn Grubbe Rasmussen till den danska tidningen Ingenjøren.

Hur mycket solcellernas verkningsgrad sjunker framgår inte.

Att solcellers utseende kan spela roll kunde Elina Eriksson, forskare på KTH Green Leap, konstatera när hon i fjol intervjuade villaägare som inte hade solceller. Estetiken var ett av fem skäl som fick dem att avstå.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt