Danmark satsar på 20 MW stora vindkraftverk

2019-12-05 13:15  

De största vindkraftsturbinerna på marknaden i dag är drygt 10 MW. Nu satsar Danmark tiotals miljoner kronor på att utveckla turbiner över 20 MW.

Danmark var tidigt ute att satsa på vindkraft. 1991 var landet först i världen att bygga havsbaserade vindkraftverk.

Nu är danskarna ute efter att sätta ett nytt rekord. Målet är att utveckla vindkraftverk som överstiger 20 MW, rapporterar den norska tidningen Teknisk Ukeblad.

– Det kommer att skaka om branschen, säger Lars Stylsvig Rasmussen vid testcentrumet Lindø Offshore Renewables Centre, LORC, till Teknisk Ukeblad.

Räknar med 250 meter i rotordiameter

Testcentrumet drivs av en stiftelse som startades för tio år sedan av några av de större aktörerna inom havsbaserad förnybar energi. Verksamheten finns i Lindø industripark på ön Fyn.

Om danskarna lyckas i sin föresats att nå 20 MW-turbiner skulle det bli ett rejält kliv från dagens största modeller. Tysk-spanska Gamesa meddelade nyligen att bolaget har tagit fram en turbin som kan nå toppeffekten 11 MW, avsedd för havsbaserade parker. GE Renewable har utvecklat en jätte om 12 MW.

– Vi planerar nu att utveckla system för 16 till 18 MW. Vi bygger redan testanläggningarna, säger Lars Stylsvig Rasmussen till Teknisk Ukeblad.

Danskarna räknar med att den nya generationens kraftverk kommer att ha rotorblad som mäter 250 meter i diameter.

Vestas förlägger flera av sina tester på Lindø

Med större turbiner kan varje vindkraftverk ge mer el. Därför har turbinerna potential att få ner kostnaderna för havsbaserad vindkraft.

För danska Vestas är GE Renewable en stor konkurrent med de nya 12 MW-turbinerna. Till exempel bytte elbolaget Ørsted, som tidigare hette Dong Energy, leverantör från Vestas och Siemens till GE, enligt Teknisk Ukeblad. Även bolagen Equinor och SSE Renewables har beslutat att använda GE:s 12 MW-turbiner på Doggerbank.

Vestas måste alltså bygga större för att hänga med. Det ska göras på testcentret i Lindø, där flera av bolagets tester och valideringar kommer att äga rum.

Testcentrumet har fått 50 miljoner danska kronor i stöd från staten.

Linda Nohrstedt

Mer om: Vindkraft Turbin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt