Danmark förbjuder ftalater

2012-08-28 13:49  

Den danska miljöministern Ida Auken ska förbjuda fyra hormonstörande ftalater. Därmed trotsar hon EU och riskerar att hamna i domstol.

Ftalater är industriella kemikalier som används för att göra plaster som pvc mjukare och mer böjliga. De finns i många produkter i samhället, bland annat i plastgolv, färger, tapeter, pennskrin, suddgummin och sandaler.

En del ftalater är hormonstörande och kan skada fortplantningsförmågan. Några ftalater är redan förbjudna i leksaker inom EU (se faktaruta).

Men Ida Auken i Danmark går längre och vill förbjuda de fyra ftalaterna DEHP, DBP, DIBP och BBP i konsumentprodukter under hösten. Därmed går hon emot EU-kommissionen, som senast i vår ska ta ställning till om ftalater framöver ska förbjudas i hela EU.

-Jag vill inte vänta på EU. Vi ska tryggt kunna köpa till exempel simbassänger och vaxdukar utan att frukta konsekvenserna för våra barn av hormonförstörande ämnen. Ett nationellt förbud är därför ett nödvändigt steg, säger Ida Auken i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen menar att Danmark inte kan införa ett nationellt förbud på grund av vårens kommande översyn. Därför riskerar Danmark nu att saken hamnar i domstol.

-Jag är klar över att vi riskerar att få en EU-åtgärd på halsen, men det är nödvändigt att ta den kampen. EU-reglerna bör inte förhindra de enskilda medlemsländerna att skydda sina medborgare, säger Ida Auken i pressmeddelandet.

Det danska miljödepartementet hänvisar till att ftalaterna misstänks orsaka för tidig pubertet för flickor och missbildade könsorgan hos pojkar.

Till nyhetssajten Euractiv har den danska miljöministern också uttryckt att hon tycker att EU-reglerna är "totalt otillräckliga" när det gäller ftalater. Det har saknats en vilja inom EU att ta tag i frågan om hormonstörande ämnen och det förekommer en stark lobbyverksamhet i EU från den kemiska industrin, menar hon.

I Danmark har industrin uttryckt förvåning över miljöministerns förbud och hävdat att det är onödigt eftersom de farligaste ftalaterna fasas ut ändå. Ftalater omfattas av EU:s kemikalielagstiftning Reach, som innebär att tillverkare av kemiska substanser måste registrera dessa. Ämnena utvärderas sedan och för särskilt skadliga substanser krävs ett godkännande och begränsningar kan sättas upp.

Förbud mot ftalater

Ftalaterna DEHP, DBP och BBP får inte användas i leksaker och barnavårdsartiklar om halterna överstiger 0,1 procent av materialet. Dessa tre ftalater klassas som reproduktionsstörande.

Ftalaterna DINP, DIDP och DNOP får inte användas i leksaker eller barnavårdsartiklar som barn kan stoppa i munnen om halterna överstiger 0,1 procent av materialet.

Linda Nohrstedt

Mer om: Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt