Danmark börjar provborra för slutförvar

2017-09-25 08:24  
Risø forskningsanläggning där de tre forskningsreaktorerna fanns. Nu bedrivs där energiforskning i regi av Danmarks tekniska universitet. Här mellanlagras allt radioaktivt avfall i Danmark. Foto: DTU

Efter många års arbete inför beslut om ett slutförvar startar Danmark om hela arbetet. Den här gången ska verkliga provborrningar göras.

Danmark har i över tio år utrett ett slutförvar för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall. Nu ska hela arbetet börja om från början, skriver danska Ingeniøren.

Det sker efter kritik från både grannländer och invånare på de orter som pekats ut som möjliga för ett slutförvar.

– De tidigare undersökningarna är inte användbara. Därför börjar vi om över hela landet igen, säger Søren Pind, utbildnings- och forskningsminister, som är ansvarig för frågan i den danska regeringen, till danska TV2.

Och den här gången ska det utföras faktiska provborrningar i berggrunden för att hitta en lämplig plats – hittills har enbart teoretiska beräkningar gjorts.

– Det ska göras borrningar och seismiska undersökningar. Det ska tas upp prover, och analyser ska göras av olika slag, säger Peter Gravesen på Geus, den danska myndigheten för geologiska undersökningar, till Ingeniøren.

Läs mer:

Läs mer: Sökes: Plats för 5 200 tunnor atomavfall

Provborrningarna ska göras ned på 500 till 600 meters djup. Tidigare har Danmark endast utrett slutförvar på ett mindre djup, på mellan 30 och 100 meter.

Danmark har aldrig haft ett kommersiellt kärnkraftverk, däremot en forskningsanläggning med tre reaktorer vid Risø norr om Roskilde. Anläggningen är avvecklad och det använda kärnbränslet har återgått till leverantören i USA.

Men kvar finns 233 kilo bestrålade bränslestavar, inre reaktordelar och annat rivningsavfall från anläggningen. Dessutom radioaktivt avfall från industri och sjukvård. Sammanlagt handlar det om mellan 5 000 och 10 000 kubikmeter avfall som måste förvaras. Det mesta klassas som låg- och medelaktivt avfall.

Det bestrålade bränslet benämns som "saerligt" (speciellt) och långlivat. Allt avfall förvaras i anslutning till Risø forskningsanläggning.

Danmark har haft planer på att sälja det avfallet till något annat land för slutförvaring. Men ingen internationell lösning har kommit på plats.

Läs mer:

Läs mer: Grannar fruktar danska atomsopor

Tidigare i processen valdes sex platser ut bland annat på Bornholm och vid Rödbyhamn på Lolland. Men på alla platser har planerna mött stort motstånd.

Från svenskt håll kom kritik mot planerna. Myndigheter som SSM och Naturvårdsverket ville se en grundligare analys, och både tyska och polska myndigheter var kritiska till tänkta placeringar på Bornholm respektive Lolland.

Svenska MKG, Miljörörelsens kärnavfallsgranskning, pekade på att det är olämpligt att placera ett högaktivt avfall tillsammans med låg- och medelaktivt avfall och att Danmark hade problem med att kategorisera avfallstyperna.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt