Däckindustrin hotar regnskogar

2015-04-21 17:07  
Foto: TT

Däcken på våra bilar utgör ett stort hot mot de återstående regnskogarna i Sydostasien.

Ökad efterfrågan på däck av naturgummi har lett till att naturskogar skövlas för att anlägga gummiträdsplantager.

Enligt en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Conservation Letters krävs nyplantering av gummiträd på en yta av mellan 4,3 och 8,5 miljoner hektar för att tillfredsställa den förväntade efterfrågan på naturgummi 2024.

Det skulle kunna innebära nästan en fördubbling av den nuvarande arealen med gummiplantager. Det befaras att en mycket stor andel av expansionen kommer att ske i de återstående regnskogarna, inklusive nationalparker och andra skyddade områden.

En rad sårbara djurarter, som orangutanger, gibboner, tigrar och trädleoparder, befinner sig därmed i farozonen.

De har sedan tidigare förlorat en stor del av sina livsmiljöer på grund av regnskogsskövling. Mycket av regnskogarna har ersatts av oljepalmsplantager. Nu tycks det som om gummiträdsplantagerna kommer att bli ett lika stort hot.

Forskarna, som letts av ekologen Eleanor Warren-Thomas vid University of East Anglia i Storbritannien, tror att effekterna kan bli "katastrofala" för djurlivet. Få arter kan leva i plantagerna som bara är monokulturer på samma sätt som veteåkrar.

Ironiskt nog är varken oljepalmen eller gummiträdet inhemska i Sydostasien. Oljepalmen härrör från tropiska Afrika, gummiträdet från Amazonas.

Naturgummit framställs av mjölksaften från gummiträdet. Merparten av produktionen, cirka 70 procent, konsumeras av däckindustrin. Naturgummi anses något bättre än syntetgummi och används även vid produktion av flygplansdäck.

Efterfrågan har ökat konstant i flera decennier. De senaste 30 åren har arealen som täcks av gummiträdsplantager ökat från 5,5 till 9,9 miljoner hektar, en yta större än Österrike.

Merparten av plantagerna finns i länderna i Sydostasien, från Kina i norr till Indonesien i söder. En mindre andel återfinns i Centralafrika och Brasilien.

  

Få senaste nytt inom miljö direkt till din mejl – prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Bildäck Regnskog

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt