Då lanserar Bosch sina kraftverk med bränsleceller

2020-12-15 10:48  

Tyskarna tror på en distribuerad elproduktion för framtiden. 2024 kommer Bosch att börja massproducera ett stationärt kraftverk med fastoxidbränsleceller, som kan producera 200 MW.

Bosch har förtätat sitt samarbete med Ceres Power. Det brittiska bolaget är en ledande utvecklare av bränslecellssystem med fastoxidelektrolyt – så kallade SOFC-system (solid oxide fuel cell).

Kan ge el till 400 000

2019 började Bosch tillverka prototypen till sitt första bränslecellssystem, och i ett pressmeddelande ger bolaget besked om att de ska inleda en fullskalig produktion 2024.

Det handlar om ett stationärt distribuerat kraftverk vars bränsleceller ska kunna producera 200 MW, vilket ger en kapacitet för att försörja cirka 400 000 människor med el till deras hem.

Läs mer: Efter bakslaget – här är Ygemans nya elnätsförslag

Bosch räknar med att marknaden för lokal elproduktion kommer att vara värd 20 miljarder euro till 2030. De tänkta kunderna för de stationära kraftverken är allt från städer och fabriker till datacenter och laddinfrastruktur för elfordon.

Här ska tillverkningen ske

Tillverkningen av bränsleceller och stackar ska ske vid Bosch anläggningar i Bamberg, Wernau och Homburg. Till detta kommer utveckling vid Stuttgart-Feuerbach och Renningen. För satsningen har bolaget avsatt 250 personer, och investeringen fram till produktionsstart 2024 förväntas ligga på hundratals miljoner euro.

– Vi ser högeffektiva fastoxidbränsleceller som en väsentlig del för försörjningen av hållbar energi. För att få till det här så plockar vi samman Bosch-experter från en rad divisioner. Med stationära bränslecellssystem möjliggör Bosch nya affärsområden – där utveckling, tillverkning, försäljning och tjänster kommer från en enda källa. Tillsammans med vår partner Ceres Power tar vi nu nästa viktiga steg mot en fullskalig produktion, säger dr. Christian Fischer, som har ansvar för affärsområdet energi och byggteknik vid Bosch.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt