Då har solelen betalat sin utsläppsskuld

2016-12-07 14:18  
Solceller. Foto: All Over Press

UPPDATERAD. Hur skitig är tillverkningen av solceller? Svaret, enligt en ny studie: Senast 2018 kommer solel ha ”tjänat in” de utsläpp som skapas vid produktionen.

Paneler av solceller kan bidra till att utsläppen av koldioxid minskar, om de ersätter fossil energi. Men tillverkningen ger också upphov till koldioxidutsläpp. Frågan om hur smutsig den tillverkningen är har diskuterats mycket när olika typer av elproduktion ställs emot varandra.

Svenska naturskyddsföreningen gjorde förra året en sammanställning som lutar sig mot NREL, det amerikanska energidepartementets center för förnybar energi. Enligt den varierar koldioxidutsläppet för tillverkning av solpaneler mellan 20 och 200 gram koldioxid per kilowattimme solel som panelen genererar, med ett medelvärde kring 50-60 g/kWh. Variationen har att göra med vilka material och energislag som används i tillverkningen.

Nu har en grupp nederländska forskare vid Utrechtuniversitetet studerat solpanelsindustrin från 1976 till 2014. Enligt deras studie, som publiceras i tidskriften Nature Communications, kommer industrin senast under 2018 att ha betalat av sin kolskuld – både för energiåtgången under produktionen och för utsläpp i form av koldioxid.

Då har de tagit i med god marginal, menar de. På grund av svårigheter att göra beräkningarna kan skulden ha blivit betald redan 2011 – eller flera år tidigare.

Enligt de nederländska forskarna har teknikutvecklingen lett till att koldioxidutsläppen från produktionen av solceller har minskat med 17 respepektive 24 procent, beroende på om det är polykristallina eller monokristallina solceller, för varje fördubbling av den installerade solcellskapaciteten i världen.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt