Coop korad till klimatkomet

2009-09-24 07:47  

Green Cargo utser dagligvarukedjan Coop till årets klimatkomet på seminariet Hållbara transporter.

– Vårt syfte med priset är att lyfta fram företag som gjort stora förbättringar av sin egen logistiks klimatpåverkan, kommenterar Green Cargos försäljningsdirektör Mats Hansson i ett pressmeddelande.

Det Coop gjort är framförallt att föra över varutransporter från lands- till järnväg. Från och med i höst går alla långväga varutransporter mellan Helsingborg och Stockholm på järnväg. På en vecka rullar det därför 350 färre lastbilar färre på E4-an.

Varje dygn går ett tåg lastat med varor norrut och ett söderut, fem dagar i veckan. Utöver det kör körs frukt och grönt i vanliga, blandade, godståg den sjätte veckodagen.

Företaget har investerat i ett hundratal egna lastbilstrailers som ryms i tågoperatören Greens Cargos järnvägsvagnar – en sådan vagn tar två trailer.

– Det har varit en stor satsning för Coop. Men vi har bestämt oss för att vara marknadsledande inom miljö, både när det gäller att producera varor och att transportera dem till butiker, säger Lars Idermark, vd för KF, som äger Coop.

Green Cargo instiftade ”Årets klimatkomet” i fjol, då vinimportören Fondberg tog hem priset.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt