Cocktaileffekten på barn ska studeras

2015-01-15 09:41  
Åke Bergman Foto: Eva Dalin

Det nya forskningscentrumet Swetox får 60 miljoner kronor från EU för att studera barns exponering för blandningar av kemikalier.

I projektet ska forskarna undersöka hur kemikalierna verkar på molekylär nivå. En förbättrad metodik för riskbedömning av kemikalier ska också utarbetas. Syftet är att skapa förutsättningar för en säker kemikalieanvändning för nästa generation.

- Vi vet i dag ganska mycket om hur vissa enskilda substanser, som ftalater och bisfenol A, kan påverka människor och djur. Men att bedöma riskerna med blandningar av kemikalier är en mycket stor utmaning, säger Åke Bergman, professor och chef för Swetox.

Projektet knyter samman epidemiologer, toxikologer, molekylärbiologer och experter inom riskbedömning. Tillsammans ska de kartlägga hur tillväxt, ämnesomsättning, nervsystemets utveckling och könsutveckling påverkas av främmande kemikalier som finns i miljön.

De ska också klargöra genom vilka mekanismer kemikalierna verkar och utveckla beräkningsmodeller som kan förutsäga olika ämnens effekter. Resultaten ska leda fram till ett ramverk för hur epidemiologisk och experimentell forskning kan samverka för en bättre riskhantering i framtiden.

Forskningen ska koordineras från Swetox Södertälje. I projektet deltar forskare från Karolinska institutet samt forskare från universiteten i Göteborg, Karlstad, Lund, Stockholm och Uppsala. Dessutom medverkar forskare från Finland, Frankrike, Grekland, Tyskland, Italien och USA.

De 60 miljonerna kommer från EU:s forskningsprogram Horizon 2020.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Linda Nohrstedt

Mer om: Kemikalier Swetox

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt