Energi

Climatewell vill göra fjärrvärme – av SSABs spill

Climatewells prisbelönade värmepump kan få en ny marknad. Nu vill miljöteknik-företaget hjälpa SSAB i Borlänge att ta vara på tunnplåtverkets spillvärme.

Publicerad

I stället för att använda energi från solen för att värma eller kyla småhus vill Climatewell nu använda spillvärme från industrin för att leverera fjärrvärme till hela städer.

I en första fas räknar de tre bolagen med att varje år kunna leverera 8 GWh – eller lika mycket energi som drygt 300 eluppvärmda villor använder om året – till det lokala fjärrvärmenätet.

– Men om vi kunde använda Climatewells teknik fullt ut skulle spillvärmen från SSAB fylla hela Borlänges??behov,??säger??Anders Åberg,??produktionschef på Borlänge Energi.

Just nu håller Climatewell, SSAB och Borlänge Energi på att skriva en ansökan om stöd, som ska lämnas in till Energimyndigheten. Pengarna ska användas för att göra en förstudie och bygga en demoanläggning.

I dag använder SSAB

i Borlänge stora mängder vatten för att kyla stål och maskiner i främst varmvalsverket. Efter kylningen av plåten är vattnet varmt, men inte tillräckligt hett för att kunna pumpas vidare till fjärrvärmenätet.

Därför sänker SSAB temperaturen på kylvattnet till 25 grader och pumpar tillbaka det till varmvalsverkets kylsystem.

Tanken är nu att använda Climatewells absorptionsprocess (se grafik) för att växla upp temperaturen på kylvattnet till över hundra grader.

På så sätt skulle vattnet från SSAB bli tillräckligt varmt för att kunna ledas vidare ut i Borlänges fjärrvärmesystem.

Problemet är bara att samla in all värmeenergi som flyter runt i SSABs anläggningar i Borlänge. En stor del finns runt produktionen i varmvalsverket, men sedan finns det massor med låggradigt vatten utspritt på andra ställen.

Totalt rör det sig om cirka 1 TWh vattenburen spillvärme – eller lika mycket energi som 40 000 eluppvärmda villor använder per år.

En lika stor mängd energi försvinner rakt ut i luften.

– Enbart stålrullarna, som ligger och kallnar utanför valsverket, släpper ut värmeenergi motsvarande 500–600 GWh, berättar Tomas Hirsch, energichef på SSAB Tunnplåt i Borlänge