Energi

Citrusrester blir biogasel

Biogas framställs av citrusrester i denna pilotanläggning utanför Catania. Foto: Empedocle

Rester från apelsinjuicen som pressas på Sicilien används i en pilotanläggning för att bli biogas, som driver ett elverk.

Publicerad

Vid juiceframställning på Sicilien återstår varje år 340000 ton pressrester i form av skal, kärnor och fruktkött.

Med stöd av Coca-Cola Foundation har den kooperativa organisationen Empedocle tagit fram en pilotanläggning för att framställa biogas av pressresterna. För de vetenskapliga studierna svarar universitetet i staden Catania på östra Sicilien.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här