Citrus fruktbart jetbränsle

2013-10-11 14:03  

Kemikalier som finns i citrusfrukter har stora möjligheter att bli bränsle i jetflygplan.

Doktor Claudia Vickers vid University of Queensland i Australien tänker ta fram metoder att framställa jetbränsle ur terpenen limonen, C10H16, ett omättat kolväte som finns i skalet på citroner och andra citrusfrukter.

Limonen är en av kemikalierna som ger den typiska citrusdoften, en starkt flyktig kemikalie som upptäcktes i slutet av 1800-talet. Limonen framställd ur citrusskal har framgångsrikt använts som jetbränsle i demonstrationsförsök.

- Men storskalig limonentillverkning från citrusskal är orimligt, säger Claudia Vickers.

Hon gör nu prov med modifierad jäst för att framställa syntetisk limonen. Inte heller volymer framställda på det sättet är tillräckliga för storskalig produktion. Men Claudia Vickers planerar att ytterligare modifiera jästen för att öka volymerna.

Metoden skulle även kunna användas för framställning av andra produkter som gummi, plast eller färg.

Claudia Vickers belönades förra månaden för sitt arbete, som numera stöds av industriparter som Boeing, Virgin, bioteknikföretaget Amyris m fl.

Amerikanska jordbruksdepartementet förutsäger att "gröna kemikalier" kommer att utgöra 22 procent av kemimarknaden 2025.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt