China Mobile leder Kina mot tuffare klimatmål

2008-10-29 08:17  

Världens största mobiloperatör, China Mobile, lovar minska sina utsläpp av växthusgaser med 40 procent och går med i det internationella nätverket "Climate Group".

Det uppger den brittiska tidningen Guardian.

Två andra kinesiska jätteföretag gör China Mobile sällskap in i Climate Group. Det ena är Suntech, världens tredje största leverantör av solenergi. Det andra är Broad Air Conditioning, en av världsledarna på icke-elektriska luftkonditioneringsanläggningar.

Dessa tre företag gör, enligt Guardian, de mest långtgående utfästelserna om begränsningar av växthusgaser som någonsin kommit från kinesiskt håll. Och det anses särskilt viktigt att ett av företagen, China Mobile, har den kinesiska staten som huvudägare.

– Det tyder på att både den kinesiska regeringen och de privata storföretagen nu prioriterar klimatfrågan högt, kommenterar Steve Howard, vd för Climate Group, i Guardian.

Också den förre brittiske premiärministern Tony Blair, som verkar inom Climate Group, välkomnar de nya kinesiska medlemmarna.

Mobiloperatören China Mobile förbinder sig inledningsvis att begränsa utsläppen från den egna verksamheten med 40 procent. En sådan utfästelse kan, enligt Guardian, bana vägen för andra kinesiska företag att göra egna, frivilliga, utsläppsbegränsningar.

Climate Group är en internationell sammanslutning av företag och organisationer som verkar för att frivilligt begränsa utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser, framförallt genom att begränsa de egna utsläppen, men också genom att ställa sig bakom, och få till stånd, internationella överenskommelser. JP Morgan Chase är en av medlemmarna, Nike en annan, IBM är med, Johnson & Johnson, Tesco, delstaten Kalifornien, staden Chicago. Ikea och Tetra Pak är associerade.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt