Chalmers-professor prisas för forskning kring uthålliga kemikalier

2016-02-15 12:22  
Jens Nielsen Foto: Chalmers

Jens Nielsen, professor i systembiologi, vid Chalmers får Novozymes-priset, ett av Europas största pris för biotekniska framsteg.

Det är den danska fonden Novo Nordisk som med hjälp av forskare i Europa valt ge Jens Nielsen Novozymes-priset 2016. Priset instiftades i fjol och gavs då till fransmannen Bernard Henrissat, för hans arbete med att klassificera enzymer.

Nielsen får priset för sitt ”banbrytande arbete med att bland annat skapa alternativ till fossila bränslen.

Han jobbar främst med att hjälpa petrokemisk industri att ställa om till biobaserad produktion och ekonomi. Bland annat studerar han hur man kan få levande mikroorganismer att producera nya kemiska ämnen, som kan användas i nya material.

– Den industriella nyttan av cellfabrikerna kan leda till ett samhälle som är oberoende av fossila bränslen. Samtidigt kan vi också få en rad nya produkter som samhället behöver: till exempel nya antibiotika och nya material, säger Jens Nielsen.

Priset är på tre miljoner danska kronor, varav 2, 5 miljoner utgör anslag till forskning medan den resterande delen, en halv miljon danska kronor, går till forskaren själv.

– Det är en jättestor hedersbetygelse, säger Jens Nielsen.

Jens Nielsen är anställd som chef för Novo Nordisks forskningscenter för biosustainability, som omfattar verksamhet på fyra olika universitet i Sverige, Danmark och USA.

Läs mer om Jens Nielsens arbete: Mutation ger effektivare etanolproduktion.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt