Centerpartiet vill förbjuda bisfenoler som grupp

2014-04-28 14:41  
Lena Ek. Foto: Regeringskansliet

Det hormonstörande ämnet bisfenol A har förbjudits på en del områden. Men ibland ersätts det med andra bisfenoler som kan vara minst lika skadliga. Nu vill Centerpartiet förbjuda hela bisfenol-alfabetet.

Miljöminister Lena Ek presenterade Centerpartiets förslag under ett kemikalieseminarium i Stockholm på måndagen. Förslaget innebär att ämnen ska kunna förbjudas gruppvis.

-Om det finns farliga kemikalier som är snarlika, borde det vara möjligt att förbjuda dem samtidigt. Tyvärr kan man inte göra det i EU i dag, säger Lena Ek.

Hon tar bisfenol A som exempel. Ämnet har förbjudits i nappflaskor och matförpackningar riktade till barn, men i vissa fall kan andra bisfenoler ersätta det.

-När EU förbjudit ett giftigt ämne kan man mixtra lite med det i laboratoriet, ge det ett nytt namn och fortsätta sälja det. Trots att det kanske är lika farligt eller farligare än ämnet som redan är förbjudet, säger Lena Ek.

Till exempel har bisfenol S använts som alternativ till bisfenol A i kvittopapper, vilket Ny Teknik tidigare har berättat om.  Kunskapen om bisfenol S är dock betydligt sämre än för bisfenol A, men även S-varianten pekas ut som hormonstörande i några studier.

Centerpartiet vill därför arbeta för att EU:s kemikalielagstiftning ska skärpas, så att grupper av kemikalier med likartade egenskaper ska kunna begränsas samtidigt.

-Vi vill inte att det ska vara som nu, när lagstiftningen måste jaga ifatt utvecklingen hela tiden, säger Lena Ek.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt