Energi

Carlgren upprörd över den dåliga säkerheten

Foto: Johanna Hanno/Greenpeace
Foto: Satu Pitkänen/Greenpeace

Säkerheten vid Forsmark ska nu snabbutredas av Strålsäkerhetsmyndigheten efter Greenpeace-aktionen i morse.

Publicerad

— Det är inte acceptabelt att det ska gå att komma så nära själva anläggningen, säger miljöminister  Andreas Carlgren till Ny Teknik.


Han uppger att han kallat upp chefen för Strålsäkerhetsmyndigheten, generaldirektören Ann-Louise Eksborg till miljödepartementet i morgon tisdag.


— Jag vill ha en redovisning av vad som har skett  och få insyn i hur myndigheten bedömer säkerhetsläget vid kärnkraftsverken, säger han.


Ann-Louise Eksborg säger i ett pressmeddelande att det är kärnkraftverken som har huvudansvaret för säkerheten.


Hon uppger också att myndighetens föreskrifter blivit strängare på senare år och att det fysiska skyddet på kärnkraftsverken har förstärks.
Hon nämner dock inte att hennes myndighet givit samtliga tre kärnkraftsentreprenörer omfattande dispenser från kraven på skydd mot terrorattacker och intrång de senaste åren. 


Trots att de nya säkerhetsreglerna skulle varit genomförda hösten 2008 har inget av verken genomfört dem i dagsläget, något som N Teknik tidigare rapporterat om.


— Jag känner till dispenserna men jag vill inte göra någon bedömning av dem i dagsläget, säger Andreas Carlgren.


Han uppger dock att miljödepartementet under en tid jobbat med att formulera ett uppdrag som går ut på att flera myndigheter ska se över vilka skyldigheter kärnkraftsbolagen har när det gäller fysiskt skydd och kring vad samhället kan bistå med.


Uppdraget kommer att gå till Strålsäkerhetsmyndigheten, Rikspolisstyrelsen, Svenska Kraftnät och Myndigheten för samhällsberedskap.


Vid Greenpeace-aktionen i morse tog sig, enligt uppgift, ett 50-tal aktivister in på kärnkraftsverket i Forsmark.
Miljöorganisationens kampanjchef Patrick Eriksson berättar att han åkte in i området i en vit minibuss tillsammans med ytterligare sex personer, uppger han för Svenska Dagbladet.

Andra aktivister åkte en gammal fransk brandbil.
Aktivisterna tog sig sedan över staket med hjälp av stegar. Flera av aktivisterna klättrade upp på taket till byggnaden som omger reaktor 2.

Ann-Louise Eksborg säger i en kommentar:

– Det fysiska skyddet vid ett kärnkraftverk består av en rad olika system och barriärer. Aktivisterna tog sig över de yttre staketen, det vill säga den första barriären i skyddssystemet
Lennart Frise på Strålsäkerhetsmyndigheten , ska nu leda en så kallad Rask-utredning kring händelsen:

— Vi ska  nu snarast skaffa oss en bild av vad som hänt och undersöka hur det fysiska skyddet har fungerat . Bland annat kommer vi att utföra en rad intervjuer, säger han.


Snabbutredningen om Forsmarksaktionen ska vara klar redan om en vecka.