Carlgren underkänner Nordstreams ansökan

2008-02-13 10:39  
Andreas Carlgren (foto Victor Brott)

En rejäl bakläxa för Nordstream. Bolagets ansökan om tillstånd för att lägga gasledningarna i Östersjön är ofullständig, enligt miljöminister Andreas Carlgren. Nu tvingar han bolaget att utreda en sträckning på land.

Enligt Andreas Carlgren är Nordstreams tillståndsansökan knappt halvfärdig. Det framgick av tisdagens presskonferens på Rosenbad i Stockholm.

Ansökan är tillbakaskickad med ”vändande post”. Många redovisningar saknas. Flera antingen pågår eller är planerade. Andra – som alternativ sträckning till en havsbaserad ledning – finns inte ens med.

- Det är inte bolagets uppgift att redovisa en landsträckning, meddelade dess tekniske direktör Dirk von Ameln sturskt vid en presskonferens i början av januari.

Nu tvingar Andreas Carlgren bolaget att tänka om. Nordstream, som ägs av ryska och tyska bolag, måste komplettera ansökan med alternativa dragningar av gastransporten - och med resultat av en rad andra miljöredovisningar.

I annat fall tänker regeringen inte ta beslut i tillståndfrågan, sa miljöministern igår.

- Bolaget ska redovisa ett alternativ till om verksamheten inte får genomföras till havs.

Dessutom måste samtliga Östersjöländers synpunkter redovisas för ministern. Resultaten av de pågående samråden med synpunkter från andra regeringar finns inte med i bolagets ansökan om miljöprövning.

Som Ny Teknik tidigare berättat planerar bolaget också nya undersökningar av bottnen för att leta efter dumpad ammunition, bland annat i den två kilometer breda korridor där rörläggningsfartyget kommer att behöva ankra.

- Vi vill se resultat och konsekvenser av dessa undersökningarna redovisade, eftersom de kan påverka innehållet i ansökan, konstaterade Andreas Carlgren.

Han tog också upp frågan om tryckprövning av ledningarna med havsvatten i vilket man planerar tillsätta kemiska rengöringsmedel, något som kan orsaka giftutsläpp i Östersjön.

- Alternativa lösningar till den föreslagna tryckprövningen ska redovisas, uppgav ministern.

Den beska bakläxan kan allvarligt påverka Nordstreams planering. Rören är beställda och man räknade med att få den svenska regeringens ja i början av 2009. Men nu är det osäkert om tidsschemat håller.

- Ju förr de lämnar en fullständig ansökan desto snabbare får de besked, sa Andreas Carlgren i går.

- Bollen och bevisbördan ligger hos dem!

Regeringens krav på Nordstream:

* lämna en miljökonsekvensbeskrivning som gäller hela dragningen av gasledningarna, inte bara för svensk ekonomisk zon.

* Redovisa av resultat av samråd med övriga Östersjöländers regeringar och varför inte myndighetskrav kan uppfyllas.

* Komplettera med resultaten av nu pågående och även planerade miljöstudier. Det handlar bland annat om ammunitionsförekomst och alternativ tryckprövning av gasledningarna.

* Komplettera med uppgifter om syfte av verksamheten och redovisa dragningar av rören, ”i hela deras sträckning”.

* Redovisa nollalternativ, det vill säga en dragning på land.

* Beskriva alternativa lokaliseringar av serviceplattformen.

* Utveckla och fördjupa underlaget när det gäller den tekniska beskrivningen av serviceplattformen.

* Lämna en ”precis och definitiv” ansökan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt