Carlgren om att sitta fyra år till

2010-10-06 09:33  
Andreas Carlgren, miljöminister. Foto: Lars Anders Karlberg

En värdsledande fordonsflotta, storsatsning på havet och en nationell kemikalieplan. Det är några av de saker miljöminister Andreas Carlgren, nu vill genomföra. Men han är osäker på om han får en kärnkraftsansökan på bordet.


Direkt efter Riksmötets officiella öppnande på onsdagen träffade Ny Teknik Andreas Carlgren, Centerpartiet, i riksdagskorridorerna.

Carlgren har varit miljöminister sedan förra valet 2006 och fick igår förnyat förtroende att ansvara för  miljö- och klimatområdet av statsminister Fredrik Reinfeldt.

Vad tycker du om att sitta en period till?

– Ja, jag är jätteglad för det. Jag tycker att det är jätteroligt och jag skulle inte kunna ha bättre frågor att jobba med.

Vad har du för planer, då? Har du några stora satsningar att komma med?

– En av de stora sakerna precis som Fredrik Reinfeldt nämnde kommer ju att vara förvandlingen av fordonsparken. Vi ska bli värdsledande när det gäller att ställa om fordonsparken och göra oss av med beroendet av bensin och fossil diesel.

Men ni ska inte höja koldioxidskatten?

– Nej, inte utöver det som redan är beslutat. Vad många glömmer bort är att det finns beslutade höjningar för de sektorer som tidigare  hade nedsättningar. De gäller både industri och jordbruk och  kommer att inträffa nu 2011, 2013 och 2015. Så det blir långsiktighet i det.

Är det tillräckligt?

– Ja, det är som vi bedömer det nu. Men vi kommer att följa utvecklingen.

Målet att nå 40 procent reducering av utsläppen av växthusgaser till  år 2020 i regeringsförklaringen är det något nytt?

– Nej, det är samma som vi haft.

Hur ska ni hantera energifrågan? Kärnkraften och kanske en ansökan om att få bygga ett kärnkraftverk?

– Kommer det en ansökan , då behandlar vi den . Men vi får se om och när i så fall…

Tror du inte det? (Andreas Carlgren ser tveksam ut.)

– Jag har inte gjort en bedömning av det; så det är inte heller så att jag inte väntar mig det.

Känner du till om det finns en  i faggorna ?

– Nej, jag har ingen sådan som jag nu väntar mig..

Något annat du vill genomföra:

– Vi gör en storsatsning på havet, och en ny sak är att vi lyfter upp hela kemikaliefrågan.  Vi ska ha en nationell handlingsplan och ta bort gifter och farliga kemikalier.

Utöver de beslut som tas i EU?

– Ja, inom ramen för EUs kemikaliepolitik ska vi ta fram en nationell handlingsplan för att få bukt med farliga kemikalier.

Kan Sverige ha särkrav?

- Ja, i en del fall kommer vi att ha det. Ett exempel är Bisfenol A, där vi säger att vi går före EU. Ett annat exempel är kvicksilver, där vi nu har helförbjudit kvicksilver och jobbar för att man i EU ska införa ett förbud.

Något annat nytt som vi kan vänta oss?

– Det kommer att bli rader av andra saker men det är här är de som jag kan nämna nu.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt