Carlgren kollade Lillgrund

2007-09-13 08:30  
En fjärdedel av Lillgrundsparken är klar och den första elen levererad. Monteringen av de övriga verken pågår.Foto: Hans Blomberg, Vattenfall.

Miljöminister Andreas Carlgren begav sig i går ut till havs för att inspektera det pågående bygget av vindkraftsparken Lillgrund sydost om Öresundsbron. När alla 48 verken är på plats blir det världens tredje största vindkraftspark.

- Vindkraft är bra för miljön. Fler anläggningar behöver snabbt växa fram både på land och till havs för att vi ska klara vårt framtida behov av el och klimatet, sade Andreas Carlgren.

Lillgrund ägs av det statliga energibolaget Vattenfall. Hittills har man fått upp cirka en tredjedel av de 48 vindkraftsverken som väger 260 ton per styck och är 115 meter höga från vattenyta till vingspetsarna.

Enbart tornen väger 120 ton och är 65 meter höga. Maskinhuset väger 80 ton och rotorn 60 ton. Rotordiametern är 93 meter och har en sveparea på 6.800 kvadratmeter. Vingarna snurrarna med 6-16 varv per minut.

Vindkraftverken är levererade av tyska Siemens. De är vardera på 2,3 MW och tillsammans ska de producera 0,33 TWh per år, vilket motsvarar behovet av hushållsel till drygt 60.000 hem, enligt uppgifter från Vattenfall.

I dagarna ska de första 12 vindkraftverken börja leverera till Vattenfalls elnät. Provdrift av hela parken sker först i november när alla verken är monterade.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt