Byråkratin försenar 25 projekt

2008-10-07 23:00  
Gustav Tibblin, chef för Södra Skogsägarnas vindkraftsbolag, har bara bekymmer med alla prövningsärenden och överklaganden. Inte ett enda projekt är i hamn.

Södras vindkraftschef har kört fast i byråkratin. Ett oändligt pappersarbete med strul på vartenda projekt sätter käppar i hjulet för Södras vindkraftsplaner.

- Jag tycker att vi skulle göra som Tyskland har gjort - sätta upp tydliga regler för var vindkraft får och inte får etableras, till exempel avstånd till bebyggelse och liknande, säger Gustav Tibblin.

Han är vd för Södra Skogsägarnas nya vindkraftsbolag, som vill bygga 250 vindkraftverk i småländska skogar och vid de egna massabruken.

Men sommarstugeägare, ornitologer, länsstyrelsen och kommuner bromsar.

- Vi får inga tillstånd. Vindkraftverk räknas som miljöfarlig verksamhet av betydande omfattning och omfattas av miljöbalkens bestämmelser. Dessutom måste vi ha kommunala bygglov.

- Alltid finns det något att klaga på. En skymd utsikt, en fågel som häckar eller rädsla för buller, säger Gustav Tibblin.

Han har 25 projekt i gång och strul med tillstånden på vartenda ett. Och det är inte bara sommarstugeägare och ornitologer som sätter käppar i hjulet.

- I Mörrum och Värö vill inte kommunerna ge oss bygglov för de vindkraftverk som vi vill sätta upp på vårt industriområde. I Mönsterås har vi fått grönt ljus, men då har en sommarstugeförening sex kilometer därifrån överklagat, säger Gustav Tibblin.

I Nässjö, där man planerar det största enskilda projektet med 30 verk i närheten av Omtabacken, har länsstyrelsen flaggat för ett års väntetid innan man kan börja arbeta med projektet.

Samma sak är det i Ljungby, där kommunen vill göra en översiktsplan för lämpliga vindkraftsområden innan man ger bygglov. Och det kan ta ett år. Samtidigt har sommarstugeägarna lämnat in protestlistor till kommunen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt