Bygget av ”havsmonstret” ligger på is

2018-07-03 06:00  

I september i år skulle Hexicons flytande vindkraftverk börja leverera el till det skotska nätet. Men nu är bygget satt på paus. I stället hoppas företaget på affärer i Sydkorea eller Spanien.

Svenska Hexicon utvecklar ett koncept för flytande vindkraftverk som omfattar en trekantig plattform med två vindturbiner. Eftersom plattformen kan vrida sig efter vinden ska båda vindkraftverken ha fri vind i alla lägen.

Från början var tanken att plattformen skulle vara sexkantig och betydligt större, vilket ledde till att konstruktionen kallades för ”havsmonster” i Ny Tekniks tidigaste artiklar.

Förra våren rapporterade Ny Teknik att bygget var igång för att förverkliga Hexicons koncept för första gången. Då var planen att plattformen med två 100 meter höga torn och en sammanlagd maxeffekt om 10 MW skulle bogseras på plats utanför Dounreay under sensommaren 2018.

I september 2018 skulle plattformen börja leverera el till nätet.

Men så blir det inte.

Konstruktionen behöver klara tyfoner

Orsaken är oklarheter kring stödsystemet ROC, ett slags gröna certifikat som ger en extra intäkt när elektriciteten säljs. Hexicon hade fått klartecken för att få ta del av certifikaten, men villkoret var att installationen skulle vara klar ett särskilt datum.

– Våra investerare kände att risken var för hög för att vi inte skulle bli färdiga i tid för det slutdatum som var ett av villkoren i stödet. Vi har bett om förlängt fullbordandedatum och har en dialog med myndigheterna om det, berättar Henrik Baltscheffsky, vd på Hexicon.

Därför avbröts bygget förra sommaren. Sedan dess har det stått på paus.

– Hoppet är det sista som överger en, men det är en ganska trög process. England kommer att komma med nya stödsystem men just nu är det ovisst om det slutliga beslutet, säger Henrik Baltscheffsky.

I stället sätter företaget sitt hopp till andra marknader. Sydkorea eller Spanien kan bli platsen där Hexicons teknik förverkligas för första gången.

Företaget har bildat ett joint venture-bolag ihop med Coens, ett koreanskt bolag med erfarenhet av att bygga stora flytande anläggningar åt framför allt för olje- och gasindustrin. Det gemensamma nya bolaget Coens Hexicon kommer att ha exklusiv rätt till Hexicons ritningar för den koreanska marknaden.

Hexicon har också fått anslag från det koreanska närings- och energidepartementet för att undersöka hur konstruktionen, som är utvecklad för Nordsjön, kan anpassas till lokala förhållanden i Sydkorea. Det handlar bland annat om att se över om kraftverket kan stå pall för de tyfoner som ofta härjar i området.

– Dessutom är det andra regler i Korea. För att få produkten godkänd som sjövärdig måste vi gå igenom hela dokumentationen, säger Henrik Baltscheffsky.

Flytande vindkraft bra för stora havsdjup

Han ser Coens som Hexicons första kommersiella kund.

– Vi hade en kund i Skottland också, men den var sprungen ur ägare till Hexicon. Det här är den första som har gjort en egen bedömning. Så det känns lite som ett genombrott.

Men ännu är inget avtal tecknat som innebär bygge av Hexicons flytande vindkraftverk.

– Nej, första steget är att de ordnar finansiering för att undersöka om vår teknik är anpassningsbar till deras förhållanden. Men de har ambition att ta nästa steg och bygga vindkraftsparker, säger Henrik Baltscheffsky.

På spanska Kanarieöarna finns också planer på att förverkliga Hexicons koncept. Företaget har bildat joint venture-företaget Wunder Hexicon ihop med Wundersight med syfte att bygga en pilotanläggning.

Jämfört med bottenmonterade vindkraftverk har flytande kraftverk fördelen att det blir möjligt att utnyttja vindarna även på platser med stora havsdjup. Men även för flytande vindkraftverk blir förankringssystemen dyrare ju djupare det är till bottnen.

Hexicons teknik lämpar sig bäst för djup om 50-500 meter, enligt Henrik Baltscheffsky.

– Där känner vi oss bekväma med att vi kan räkna hem kostnaden, säger han.

Hexicon

Grundades: 2009.

Säte: Stockholm.

Omsättning: 77 miljoner kronor (2016).

Linda Nohrstedt

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt